Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέοι διαγωνισμοί στο «τουριστικό» πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για το 2023

Ποιοι διαγωνισμοί προκρίνονται από το Ταμείο για την αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων και ποιοι διαγωνισμοί ολοκληρώνονται. Οι εξελίξεις στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης λιμανιών.

Νέοι διαγωνισμοί στο «τουριστικό» πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για το 2023

Με τη δρομολόγηση έξι νέων διαγωνισμών και τη συνέχιση των εν εξελίξει θα κάνει ποδαρικό το Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Λιμάνια, ιαματικές πηγές, ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα και μαρίνες έχουν μπει στη λίστα των προτεραιοτήτων του Ταμείου, το οποίο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό για τον ελληνικό τουρισμό momentum και τις προσδοκίες για ακόμη υψηλότερες επιδόσεις το 2023, μετά από μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ για τα μεγέθη του κλάδου.

Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους, το Ταμείο επιδιώκει να κλείσει τη συναλλαγή με τη REDS για το τμήμα της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Η εταιρεία είχε πλειοδοτήσει στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού με 40,2 εκατ. ευρώ, με τον σχεδιασμό για την εκμετάλλευση της έκτασης στα πρότυπα του Ελληνικού να προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου και την ανάπτυξη καζίνο. Στην ίδια λογική, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023, το ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξει την ανάδειξη αναδόχου για την εκμετάλλευση της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, με τον όμιλο Μήτση να έχει κληθεί να καταθέσει βελτιωτική προσφορά, αφού είναι ο μοναδικός διεκδικητής του συγκεκριμένου ακινήτου.

Σε πρώτο πλάνο στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αξιοποίηση της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, μπαίνουν τρεις ακόμη ιαματικές πηγές. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου με τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών. Στην ίδια κατεύθυνση, επίκεινται μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση της ιαματικής πηγής και του κάμπινγκ Κονιαβίτη και για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής της Υπάτης.

Μέσα στο α’ τρίμηνο έχει προσδιοριστεί η προκήρυξη των διαγωνισμών για δύο ακόμη τουριστικά assets, το παραθαλάσσιο ακίνητο που βρίσκεται στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον δήμο Θερμαϊκού και το ακίνητο που βρίσκεται στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, όπου έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις κάμπινγκ.

Την ίδια στιγμή, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην ωρίμανση του ακινήτου που βρίσκεται στην περιοχή «Βερβερόντα» του οικισμού Πορτο Χέλι της Αργολίδος, με στόχο την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, τον προηγούμενο μήνα το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην πρόσκληση υποβολής προσφορών για την πρόσληψη συμβούλου σχετικά με την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου.

Τα λιμάνια

Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, από τα πλέον «βαριά» assets που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ, δύο διαγωνισμοί βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης (Καβάλα, Ηγουμενίτσα), ένας βρίσκεται στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος κι ένας ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Συγκεκριμένα, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 έχει τοποθετηθεί η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (67% κατ’ ελάχιστον) του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της α’ φάσης του σχετικού διαγωνισμού, είχαν επιλεγεί 8 επενδυτικά σχήματα: η Olete Limited, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. - Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, η κοινοπραξία Portek International Private Limited - GPH Cruise Port Finance LTD, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. - Attica Grοup, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - Aviareps Ελλάς Α.Ε., η κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. - Goldenstep Shipping Limited, η ΟΛΘ και η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ Α.Ε. - JCC S.A.L.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο αντίστοιχος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου. Η 20ή Ιανουαρίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα συμμετέχουν στην α’ φάση της διαδικασίας, εκείνης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου (τουλάχιστον 67%) συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. (ΟΛΒ). Και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα των άλλων μεγάλων διαγωνισμών, σε δύο φάσεις, την α' φάση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τη β’ φάση με την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ματαιώθηκε και πλέον το ΤΑΙΠΕΔ, ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, και τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχωρούν ήδη στην κατάρτιση του νέου business plan για τη βέλτιστη εκμετάλλευση του λιμένα.

Οι μαρίνες

Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, το 2023 βρίσκει τρεις διαγωνισμούς σε εξέλιξη. Ο πρώτος αφορά τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της μαρίνας μεγάλων σκαφών (τύπου mega yacht) στην Κέρκυρα, με 4 επενδυτικά σχήματα να έχουν προεπιλεγεί για τη β’ φάση: η κοινοπραξία εταιρειών ΑΒΑΞ Α.Ε. - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ, η ΤΕΚΑΛ Α.Ε., η D Marinas Hellas A.E. και η LAMDA Marinas Investments SMSA.

Ως προς τον διαγωνισμό αξιοποίησης της μαρίνας Αργοστολίου, το Ταμείο έχει προκρίνει στη β’ φάση τους εξής 6 ενδιαφερόμενους : Α1 YACHT Trade Consortium Α.Ε., κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. - Ναυπηγοπλαστική ΑΕΒΕ, ΤΕΚΑΛ Α.Ε., D Marinas Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε., LAMDA Marinas Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Τουριστικών Λιμένων και Noam Cohen.

Αναφορικά με την εκμετάλλευση της μαρίνας Πύλου, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν τα επενδυτικά σχήματα ΖΕΝΓΚΙΝΟΦ - ΚΟΥΒΕΛΑΣ Κοινοπραξία και D Marinas Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε. - Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Ανώνυμη Εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v