Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική απόκρυψη των υπερκερδών στην ενέργεια

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σκρέκας επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη στήριξη που παρέχουν στα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας, αρνούμενοι να δημοσιοποιήσουν το πόρισμα της ΡΑΕ».

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική απόκρυψη των υπερκερδών στην ενέργεια

Για προκλητική και αντιδημοκρατική απόκρυψη από τη Βουλή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου (φωτ.) και της αναπληρώτριας τομεάρχη Πέτης Πέρκα, στηλιτεύοντας την άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «στις 29 Δεκεμβρίου, λίγο πριν την εκπνοή του 2022, η κυβέρνηση, και προσωπικά ο κ. Σκρέκας, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη στήριξη που παρέχει στα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας, εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας και ενώ η κοινωνία υποφέρει. Αυτό αποδεικνύει η άρνησή του να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία και τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022, τα οποία και της έχει διαβιβάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), μετά από σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Και συνεχίζουν οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Χρειάστηκε μάλιστα πάνω από δύο μήνες για να αποφασίσει ότι τελικά δεν θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα στοιχεία για τα υπερκέρδη, αφού η ΡΑΕ της τα είχε διαβιβάσει στο ΥΠΕΝ ήδη από τις 21 Νοεμβρίου!

Η άρνηση αυτή του ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια του μαγειρέματος των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή, αφού το υπουργείο Οικονομικών βεβαίωσε μόλις 373,5 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουλίου 2022 αποκάλυψε, με στοιχεία ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ, ότι αυτά ανέρχονταν σε 2,2 δισ. ευρώ! Μετά το "δώρο" 1,8 δισ. ευρώ με χρήματα των καταναλωτών στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθεί η απόκρυψη των στοιχείων υπολογισμού των υπερκερδών.

Η επίκληση δήθεν εμπορικού απορρήτου, με σκοπό την απόκρυψη των σχετικών με τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή στοιχείων, αποτελεί ξεκάθαρη ευθύνη και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Επειδή όμως κάθε κυβέρνηση πρέπει να ελέγχεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν θα επιτρέψουμε να απαξιώσει για άλλη μια φορά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, και άρα τον δημοκρατικό έλεγχο και θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία του κράτους δικαίου», αναφέρει η ανακοίνωση των κ. Φάμελλου και Πέρκα.

«Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ, στις 12 Μαΐου 2022, είχε παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022, χωρίς να επικαλεστεί κανένα θέμα εμπορικού απορρήτου, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση», συνεχίζει η ανακοίνωση καταλήγοντας:

«Ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει εδώ και τώρα τα στοιχεία που έχει διαβιβάσει η ΡΑΕ στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Σε αντίθετη περίπτωση θα απευθυνθούμε εμείς απευθείας στη ΡΑΕ για να ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία και τους καταναλωτές».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v