Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Προωθείται διαγωνισμός για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Αναρτήθηκε το κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ. Επίκειται ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή του. Ποιες χρήσεις προβλέπονται.

ΤΑΙΠΕΔ: Προωθείται διαγωνισμός για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε το κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το Camping Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Για την εκμετάλλευση του εν λόγω τουριστικού ακινήτου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ταμείου, αναμένεται να προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός μέσα στους πρώτους μήνες του έτους, με τη διαβούλευση να διαρκεί 20 ημέρες.

Όπως αναφέρεται σχετικά με τις χρήσεις γης στη ΣΜΠΕ, η περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως «περιοχή τουρισμού-αναψυχής». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Θερμαϊκού, στο camping της Αγίας Τριάδας δύνανται να αναπτυχθούν ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης και συνάθροισης κοινού, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές λειτουργίες, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, θρησκευτικοί χώροι, χώροι στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών.

Η πρόταση χωρικού προορισμού του ακινήτου αντιμετωπίζει το ακίνητο ως δύο ζώνες, οι οποίες, αν και έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις, διαφέρουν ουσιαστικά ως προς τη λειτουργία τους.

Η πρώτη ζώνη, δηλαδή το «παραθεριστικό-τουριστικό χωριό», προσομοιάζει σε περιοχή β’ κατοικίας με τις αντίστοιχες ανάγκες που απορρέουν σε αστικό και κοινωνικό εξοπλισμό, ενώ η δεύτερη ζώνη, εκείνη του «τουρισμού-αναψυχής», στοχεύει στην προσφορά υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών αναψυχής, με αυξημένες καθημερινές λειτουργικές ανάγκες. «Για τον λόγο αυτό προτείνεται η ανάπτυξη του ακινήτου ως δημόσιου ακίνητου μικτών χρήσεων με επιμέρους χρήσεις παραθεριστικού-τουριστικού χωριού και τουρισμού-αναψυχής. Η μέγιστη δόμηση για το ακίνητο προτείνεται να είναι ίση με 27.797,614 τ.μ. όπως προκύπτει με την εφαρμογή του μέγιστου Σ.Δ. και ο οποίος ορίζεται σε 0,2 για κάθε μία από τις επιμέρους ζώνες. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής που ισχύει ως μέσος μέχρι σήμερα και προβλέπεται στο Γ.Π.Σ. είναι 0,35», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ως προς το «παραθεριστικό-τουριστικό χωριό», έκταση περίπου 102 στρεμμάτων, προτείνεται η ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, παραθεριστικής κατοικίας, ξενοδοχείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, κέντρων αναζωογόνησης, εγκαταστάσεων εστίασης και αναψυχής και εμπορικών καταστημάτων.

Ως προς τη ζώνη «τουρισμού-αναψυχής», έκτασης περίπου 37 στρεμμάτων, επιτρέπεται η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων (κύριων και μη κύριων, σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων κ.λπ.), ειδικών τουριστικών υποδομών και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια κ.λπ.), αλλά και η ανάπτυξη μαρίνας, αγκυροβολίων και καταφυγίων τουριστικών σκαφών.

Για την αξιοποίηση του ακινήτου προτείνονται τρεις εναλλακτικές λύσεις, εκ των οποίων προκρίνεται το «Μεσαίο Σενάριο», δηλαδή εκείνο της αξιοποίησης μέτριας έντασης μεικτών χρήσεων τουριστικού-παραθεριστικού χωριού και τουρισμού αναψυχής, ως η βέλτιστη σχέση μεταξύ δημοσιοοικονομικού οφέλους, επενδυτικής αποτελεσματικότητας και χωροταξικής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής προοπτικής του χώρου και της ευρύτερης περιοχής.

Όπως αναφέρεται, η ευρύτερη περιοχή είναι περιοχή μόνιμης και παραθεριστικής κατοικίας αλλά και τουρισμού σε μικρότερο ποσοστό και για τον λόγο αυτό το επιλεχθέν σενάριο εναρμονίζεται πλήρως με τις αναπτυξιακές επιλογές για την ευρύτερη περιοχή. «Διατηρείται μια σχετικά αραιή και χαμηλή δόμηση με όρους τέτοιους που είναι παρόμοιοι της ανάπτυξης του ακινήτου».

Το σενάριο αυτό αναμένεται να προσδώσει στο ακίνητο μια βιώσιμη προοπτική, επαναφέροντας και αναδεικνύοντας τον ρόλο του πρώην κάμπινγκ, ενισχύοντας το παράλληλα με νέες χρήσεις, κατά κύριο λόγο τουρισμού, παραθερισμού, αναψυχής, κατοικίας και κοινόχρηστων/κοινωφελών χώρων. Χαρακτηρίζεται ως παρέμβαση μεσαίας κλίμακας, καθώς επιφέρει σχετικά κρίσιμες αλλαγές στην περιοχή και κυρίως στην αστικοποίηση του εν λόγω χώρου, αλλά λαμβάνει μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την εξισορρόπηση των συνεπειών, αφού καταρχήν εξασφαλίζονται μικρότερα ποσοστά δόμησης σε σύγκριση με τα επιτρεπόμενα σήμερα (Maximum σενάριο). Το επιλεχθέν σενάριο αφορά σαφέστατα ηπιότερη ανάπτυξη.

«Απώτερος σκοπός είναι οι προτεινόμενες χρήσεις γης, κατά μήκος του θαλάσσιου αστικού μετώπου, να συνδεθούν λειτουργικά με την ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την έκταση του ακινήτου και αποτελεί αστική περιοχή, αλλά και τη θάλασσα. Παράλληλα κρίνεται σκόπιμο να διατηρηθεί ο ρόλος του παράκτιου μετώπου και ο χαρακτήρας του τουρισμού και της αναψυχής», επισημαίνεται. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ενδιαφέρον καθώς συνδυάζει οικιστικές χρήσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τουριστικών χρήσεων, για την έλξη εγχώριων αλλά και ξένων επενδυτών.

Στο ακίνητο, το οποίο έχει έκταση 126,6 στρέμματα και εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ., υπάρχουν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v