Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεύρης: Ελεγχος σε πολυεθνικές για τα αποθέματα φαρμάκων

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Υποστήριξε ότι η χώρα έχει επάρκεια σκευασμάτων σε γενόσημα που καλύπτουν τις ελλείψεις επώνυμων. Προσωρινή η ταλαιπωρία.

Πλεύρης: Ελεγχος σε πολυεθνικές για τα αποθέματα φαρμάκων

«Παγκόσμιο» χαρακτήρισε το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ο Θάνος Πλεύρης ενημερώνοντας για το θέμα. Υποστήριξε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ χαμηλότερο βαθμό από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών ΗΠΑ, Γερμανία, Ευρώπη καθώς έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγή που μπορεί να προσφέρει γενόσημα φάρμακα.

Επανέλαβε ότι ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ότι ελλείψεις καταγράφονται στα ιδιωτικά φαρμακεία. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι έχουν γίνει κινήσεις από το καλοκαίρι.

Ο υπουργός ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων:

  • Ελέγχονται εννέα πολυεθνικές εταιρείες για το κατά πόσο διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο νόμος και τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.
  • Ο ΣΦΕΕ (εκπροσωπεί κυρίως πολυεθνικές) διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία για ομαλή τροφοδοσία. Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ (ελληνική φαρμακοβιομηχανία) εντείνεται η παραγωγή γενοσήμων στις δραστικές ουσίες που υπάρχει έλλειψη.
  • Θα υπάρχει ενημέρωση από ΕΟΦ για το ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές σε επώνυμα φάρμακα που υπάρχει έλλειψη. Θα ενημερώνονται οι γιατροί για το ποια σκευάσματα λείπουν ώστε να συνταγογραφούν εναλλακτικά.
  • Τα φάρμακα σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά (το μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα).
  • Θα αυξηθούν οι παραγγελίες φαρμάκων για τα οποία δεν υπάρχουν υποκατάστατα από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
  • Ζητείται κεντρική παρέμβαση σε επίπεδο ΕΕ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνησή μας δεν εκβιάζεται και δεν θα μπει σε συζήτηση οριζόντιας αύξησης φαρμάκων» υποστήριξε. Είπε ότι είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι να υπάρξουν ανατιμήσεις (σ.σ. την χαρακτήρισε ‘διόρθωση τιμών’) σε φάρμακα με κόστος 1, 2 ή 3 ευρώ γιατί υπήρχε κίνδυνος να σταματήσουν να κυκλοφορούν. Όπως είπε τυχόν αυξήσεις δεν θα μεταφερθούν στους πολίτες.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί υπάρχει επάρκεια σε γενόσημα αντιπυρετικά. «Η όποια ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v