Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Η λίστα με τα πρώτα ακίνητα προς αξιοποίηση

Ποια εμβληματικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, διατηρητέα κτίρια και παλαιά ξενοδοχεία, προωθούνται προς αξιοποίηση. Πώς θα γίνει η αξιολόγηση. Ποιοι είναι οι επικεφαλής της νέας εταιρείας του ΕΦΚΑ.

ΕΦΚΑ: Η λίστα με τα πρώτα ακίνητα προς αξιοποίηση

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση από τον ΕΦΚΑ και ειδικότερα από τη νεοσύστατη Εταιρεία Ειδικού σκοπού ακινήτων που θεωρούνται «φιλέτα» καθώς βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας ή και άλλων μεγάλων πόλεων, στεγάζουν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ή και ξενοδοχεία, με συνολική επιφάνεια που προσεγγίζει ή και ξεπερνά τις 20.000 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για τα ακίνητα που, βάσει του σχεδιασμού, θα αξιοποιηθούν πρώτα, από τα πάνω από 400 ακίνητα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ και παραμένουν εδώ και χρόνια αναξιοποίητα.

Εχθές, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, με στόχο τη διαχείριση των ακινήτων του Φορέα και την ενίσχυση των εσόδων του. Πρόκειται για τους Φίλιππο Κονταξή, στη θέση του προέδρου της εταιρείας, στέλεχος με πολυετή καριέρα στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων και την Κατερίνα Τζωάννου, πολιτικό μηχανικό με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υπηρεσιών, στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου.

Να σημειωθεί πως η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού του ΕΦΚΑ προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο ν.4892/2022 για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, που αριθμεί τουλάχιστον 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- σήμερα αξιοποιείται με μεγάλη δυσκολία. Εκτιμάται, δε, ότι μέσω της συνετής αξιοποίησης των ακινήτων, θα επιτευχθεί και η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων στις οποίες στεγάζονται ήδη οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Μέσα στις βασικές προτεραιότητες της νέας εξειδικευμένης εταιρείας είναι η άμεση καταγραφή και ο διαχωρισμός των υπάρχοντων ακινήτων του ΕΦΚΑ, σε αυτά που είναι προς άμεση πώληση, σε αυτά που προορίζονται για ιδιόχρηση και σε αυτά που θα γίνει προσέλκυση εκμισθωτών-επενδυτών μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων.

Πολλά από αυτά άλλωστε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Μεταξύ των πρώτων ακινήτων που βρίσκονται στη λίστα του ΕΦΚΑ προς αξιοποίηση εντός του 2023 είναι το 5ώροφο κτίριο γραφείων «ΜΕΓΑΡΟ ΤΣΜΕΔΕ», συνολικής επιφάνειας 4.214 τ.μ., επί της οδού Κολοκοτρώνη 4, δίπλα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα, το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.105 τ.μ. επί της οδού Σταδίου 58 στην Αθήνα, άλλο ακίνητο επί της οδού Βουλής 6, Αθήνα, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, διατηρητέα κτίρια στην «καρδιά» της Αθήνας αλλά και μεγάλα ακίνητα ή οικόπεδα σε Πειραιά και περιφέρεια (π.χ. Θεσσαλονίκη).

Στο κέντρο της Αθήνας στη λίστα του ΕΦΚΑ με τα πρώτα προς αξιοποίηση «φιλέτα» βρίσκονται ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.α., αλλά και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας που ξεπερνά τις 15.000 τ.μ.

Ήδη για πολλά από αυτά έχει αναθέσει σε εκτιμητές από το Μητρώο του υπουργείου Οικονομικών την εκπόνηση μελετών για τη μισθωτική και αγοραία αξία τους καθώς και προτάσεων για την όσο το δυνατόν πιο πρόσφορη για τον Φορέα αξιοποίησή τους.

Αναλυτικά, η λίστα με την υπό αξιοποίηση εντός του 2023 περιουσία περιλαμβάνει τα ακίνητα στις εξής διευθύνσεις: Πειραιώς 64, Πειραιώς 40, Ζήνωνος 4, Σταδίου 58, Κολοκοτρώνη 4, Βερανζέρου 26, Βουλής 6, Νεοφύτου Δούκα 7, Σόλωνος 87-89, Σταδίου 28, Αξαρλιάν (Λέκκα 7), Βουλής 8-10, Μαμούρη 14, Εμπεδοκλέους 118 - Βύρωνα, Δραγατσανίου 8, Αγίου Κωνσταντίνου 16-18, Κολοκοτρώνη 44 και Σωτήρος Διός 44 στον Πειραιά καθώς και Νικηφόρου Φωκά 14 στη Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 5ώροφο «ΜΕΓΑΡΟ ΤΜΕΔΕ» αποπερατώθηκε το 1939 και κρίθηκε διατηρητέο, το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη 4 βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής και στους σχεδιασμούς είναι η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας ή τουριστικού καταλύματος, μετά την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισης του κτιρίου από ιδιώτη μισθωτή-επενδυτή, όπως και για το 3ώροφο ακίνητο στη Σταδίου 58 συνολικής επιφάνειας 3.105 τ.μ., που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.

Επίσης, το κτίριο επί της οδού Νεοφύτου Δούκα 7 στο Κολωνάκι είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο με ημιυπόγειο, στην οδό Βουλής 6 βρίσκονται στην ουσία δύο κτίρια με καταστήματα στην πρόσοψη του ενός, τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα. Στην οδό Βερανζέρου 26 βρίσκεται το δεκαώροφο ξενοδοχείο «ΗΝΙΟΧΟΣ», ενώ στην Κολοκοτρώνη 44, στον Πειραιά, βρίσκεται διατηρητέο κτίριο που έχει αναγερθεί πριν το 1937.

Με βάση την τελευταία καταγραφή των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκε το 2017, ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).

Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Η μέση παλαιότητα των κτιρίων που έχει στην κατοχή του ο e-ΕΦΚΑ προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 47 έτη, με το 40% να έχουν ανεγερθεί μετά τη δεκαετία του '80.

Από τα υπάρχοντα κτίρια του ΕΦΚΑ: Στο 30,2% στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου. Στο 28,2% στεγάζονται δωρεάν φορείς υπηρεσιών υγείας. Το 18,9% είναι εκμισθωμένα. Το 18,8% παραμένουν αναξιοποίητα. Και το 3,9% είναι κτίρια που προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v