Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού βρίσκονται τώρα τα κόστη για αγορά-ενοικίαση κατοικίας

Συνεχίστηκε πανελλαδικά αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα η αύξηση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, παρά την ανησυχία για το αυξημένο κόστος χρήματος και κατασκευής. Πού σκαρφάλωσαν οι τιμές.

Πού βρίσκονται τώρα τα κόστη για αγορά-ενοικίαση κατοικίας

Οι εκτιμήσεις επιβράδυνσης της ανόδου των τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, όπως διατυπώνονται από παράγοντες της αγοράς, εξαιτίας του πληθωρισμού και της αύξησης κόστους χρήματος και υλικών, μένουν να επιβεβαιωθούν, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 η τάση ανόδου παρέμεινε ανεπηρέαστη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς το πρόσημο ήταν θετικό και η τάση διατηρήθηκε επίσης ανοδική και στο δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί στη βάση δεδομένων της η πλατφόρμα Spitogatos.

Συνολικά το 2022, με βάση τον δείκτη που επεξεργάζεται η πλατφόρμα, διαπιστώθηκε αύξηση κατά 7% στις τιμές πώλησης ακινήτων, κατά 6,7% στις τιμές ενοικίασης σε πανελλαδικό επίπεδο έναντι των αντίστοιχων επιπέδων του 2021. Σημειώνεται δε ότι η αύξηση τιμών άρχισε να εντοπίζεται ήδη από το 2018 και συνεχίστηκε ακόμη και μέσα στις χρονιές της πανδημίας, αυξάνοντας το μέσο επίπεδο τιμών προσφοράς.

Ειδικότερα, η μεσοσταθμική αύξηση τιμών πώλησης ακινήτων στην πρωτεύουσα στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 ήταν 9%, με τις υψηλότερες τιμές αλλά και αυξήσεις να εμφανίζει η περιοχή των Νοτίων Προαστίων (μέση τιμή 3.261 ευρώ ανά τ.μ., άνοδος 13,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι).

Ωστόσο, στο σύνολο των βασικών αγορών της πρωτεύουσας καταγράφηκαν αυξήσεις στις τιμές πώλησης, καθώς οι τιμές διαμορφώθηκαν για το κέντρο της Αθήνας στα 1.774 ευρώ ανά τ.μ. (μεσοσταθμικά +8,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021), στα Βόρεια Προάστια στις 2.721 ευρώ ανά τ.μ. (+8,8%), στα Δυτικά Προάστια στα 1.580 ευρώ ανά τ.μ. (+8%), στα Ανατολικά Προάστια στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ. (+9,3%)  και στον Πειραιά στα 1.765 ευρώ ανά τ.μ. (+10,9%).

Σημαντικές ήταν δε και οι αυξήσεις τιμών πώλησης στη Θεσσαλονίκη, όπου στο κέντρο οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 14,3% (στα 1.857 ευρώ ανά τ.μ.) και στους περιφερειακούς δήμους της συμπρωτεύουσας κατά 11,4% στα 1.362 ευρώ ανά τ.μ. 

Τα ενοίκια

Πέραν των τιμών πώλησης, την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές ενοικίασης -με χαμηλότερα ίσως ποσοστά-, ωστόσο, υπενθυμίζεται πως ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι αυξήσεις ήταν σωρευτικά μεγάλες την τελευταία 5ετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos, στο δ’ τρίμηνο το 2022, οι τιμές ενοικίασης ακινήτων (κυρίως κατοικίας) στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% (περίπου 9 ευρώ ανά τ.μ.) . Στα Βόρεια Προάστια, οι τιμές κυμαίνονται στα 10 ευρώ/τ.μ. (+4,2%), στα  Νότια Προάστια πέριξ των 11 ευρώ ανά τ.μ. (+5,2%), στα Δυτικά Προάστια στα 7,37 ευρώ ανά τ.μ. (+5,3%), στα Ανατολικά Προάστια στα 7,50 ευρώ ανά τ.μ. (+9,3%), ενώ στον Πειραιά καταγράφεται η υψηλότερη αύξηση της εξεταζόμενης περιόδου (+11,9%) στα 8,18 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη (κέντρο), η αύξηση μέσου ενοικίου υπολογίζεται σε 4,1% στα 8,10 ευρώ ανά τ.μ. και στους υπόλοιπους δήμους και προάστια της πόλης στο 4,4%, στα 5,88 ευρώ ανά τ.μ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v