Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΝ: Ενημερωτικές ημερίδες για το έργο Life GrIn

Κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των αστικών και περιαστικών χώρων πρασίνου ως μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενημέρωση Περιφερειών και Δήμων της χώρας για τους στόχους του έργου.

ΥΠΕΝ: Ενημερωτικές ημερίδες για το έργο Life GrIn

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι έξι  ενημερωτικές ημερίδες που διοργάνωσε εντός του έτους 2022 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του έργου Life GrIn, στις οποίες εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες συμμετείχαν ενεργά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Το έργο, το οποίο έχει τον πλήρη τίτλο “Προώθηση της ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό για τη βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων” (LIFE17GIC_GR_000029) υλοποιείται από έξι συνολικά εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Διεύθυνση Προστασίας Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Life GrIn αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ενσωμάτωση της διακυβέρνησης για το κλίμα στη διαχείριση των αστικών πράσινων υποδομών. Η Διεύθυνση Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως εταίρος του έργου, συμβάλλει στη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση των αστικών και περιαστικών χώρων πρασίνου ως μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ενημέρωση Περιφερειών και Δήμων της χώρας για τους στόχους του έργου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, μέσα στο 2022, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διοργάνωσε έξι συνολικά ημερίδες ενημέρωσης των Περιφερειών της χώρας, όπου με τη βοήθεια και των υπόλοιπων εταίρων του έργου (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ΚΕΔΕ, Δήμος Αμαρουσίου, Δήμος Ηρακλείου Κρήτης και εταιρία «Τεχνοομοιόσταση ΟΕ») παρουσιάστηκε το έργο, τα αποτελέσματά του και συζητήθηκε η πιθανή τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη διαχείριση του αστικού πρασίνου και την ενσωμάτωση σε αυτό εθνικών και ευρωπαϊκών νομοθετικών προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή.

Οι ημερίδες ήταν οι ακόλουθες:

· Δευτέρα 7/2/2022 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαδικτυακά

· Δευτέρα 14/2/2022 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαδικτυακά

· Δευτέρα 21/2/2022 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, διαδικτυακά

· Τρίτη 11/10/2022 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη

· Παρασκευή 11/11/2022 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Τρίκαλα

· Παρασκευή 25/11/2022 στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα

Σε κάθε συνάντηση χαιρετισμό απηύθυναν, εκτός από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πολιτική ηγεσία της εκάστοτε Περιφέρειας και των δήμων, ενώ προσκεκλημένες στην ημερίδα ήταν οι Δασικές Υπηρεσίες της ευρύτερης περιοχής, οι υπηρεσίας πρασίνου των Δήμων και οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Το έργο Life GrIn χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους και λήγει τον Μάρτιο του 2024. Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαμέσου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος - Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, θα συνεχίσει να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο για την επιτυχή ολοκλήρωσή του και τη χρήση των αποτελεσμάτων του εφεξής στη διαχείριση των πάρκων και αλσών της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v