Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζήτησαν Ενρία-τραπεζίτες για stress test, μερίσματα και ΤΧΣ

Οι επαφές του επικεφαλής του SSM στην Αθήνα. Στις συζητήσεις τέθηκε και το πλάνο αποεπένδυσης που δημοσιοποίησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τι συζήτησαν Ενρία-τραπεζίτες για stress test, μερίσματα και ΤΧΣ

Χωρίς ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις και σε καλό κλίμα έγιναν εχθές οι συναντήσεις των διοικήσεων των τραπεζών αλλά και της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος με τον πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία. Σύμφωνα με πηγές, ο επόπτης συζήτησε για όλα τα θέματα με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών και με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στο επίκεντρο της ατζέντας των συζητήσεων βρέθηκαν τα επικείμενα stress tests, η πρόθεση διανομής μερίσματος, κυρίως από τη Eurobank και ενός ποσοστού από την Εθνική, το πλάνο αποεπένδυσης που δημοσιοποίησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ενρία ζήτησε από τους Έλληνες τραπεζίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της παγκόσμιας συγκυρίας με αιχμή την ενεργειακή κρίση και να λάβουν υπόψη τους ότι ορισμένες οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται στο κατώφλι της ύφεσης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών τού ανέλυσαν συνοπτικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, τις μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα όπλα που έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ο επόπτης φέρεται να άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις της ελληνικής πλευράς, δεν δεσμεύθηκε για κάτι συγκεκριμένο, με αιχμή τη διανομή μερισμάτων και ανέλυσε από τη δική του πλευρά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v