Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρεφικές τροφές: Αφαντη η Ελλάδα στην αγορά αξίας $6,5 δισ. των ΗΠΑ

Ανύπαρκτα τα «ελληνικά χρώματα» στην αγορά βρεφικών τροφών των ΗΠΑ. Πόσες είναι οι εξαγωγές, ποια η αξία της αγοράς και ποια η τάση της κατανάλωσης.

Βρεφικές τροφές: Αφαντη η Ελλάδα στην αγορά αξίας $6,5 δισ. των ΗΠΑ

Ως ανύπαρκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η ελληνική παρουσία στην αγορά βρεφικών τροφών των ΗΠΑ. Για του λόγου το αληθές, την περίοδο 2018-2021, όπου οι εισαγωγές των ΗΠΑ σε βρεφικές τροφές τετραπλασιάστηκαν από τα 20 εκατ. δολάρια το 2018 σε 80,1 εκατ. ευρώ το 2021, η πορεία των ελληνικών εξαγωγών συρρικνώθηκε στις 15.034 δολάρια το 2021 από 20.365 ευρώ που ήταν το 2018. Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι ελληνικές εξαγωγές της συγκεκριμένης κατηγορίας απευθύνονται σε μικρό μέρος της ελληνικής ομογένειας που προτιμά ελληνικές βρεφικές τροφές.

Το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν η σύγκριση γίνει με τη συνολική αξία της αγοράς βρεφικών τροφών των ΗΠΑ. Από 5,5 δισ. δολάρια που ήταν οι πωλήσεις βρεφικών τροφών το 2017, αυτές πέρυσι ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. δολάρια ενώ προβλέπεται ότι η αγορά θα καταγράφει έως το 2027 ετήσια ανάπτυξη 1,51%.

Όπως σημειώνει το Γραφείο ΟΕΥ, η αγορά βρεφικών τροφών στις ΗΠΑ είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται αφενός στον πληθυσμό της χώρας και αφετέρου στις θετικές δημογραφικές προοπτικές της. Το αντίθετο με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών και μόλις το 14% κάτω των 14. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των γεννήσεων βαίνει μειούμενος. Από το 2008 και έπειτα, οι γεννήσεις υποχώρησαν κάτω από τις 100.000 -το 2013 ήταν 94 χιλ.-, όταν το 2008 ήταν 112 χιλ. και το 1980 πάνω 140 χιλ.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης γεννήσεων παραμένει ένας από τους υψηλότερους του δυτικού κόσμου ενώ οι γεννήσεις τροφοδοτούνται και από έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, συνεισφέροντας στην συντήρηση του υψηλού δείκτη γεννήσεων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2020, έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι παιδικές τροφές σε μη παχύρευστη κρεμώδη μορφή (αφορά βρέφη ηλικίας 4 έως 6 μηνών) καταναλώθηκαν από σχεδόν 4 εκατ. βρέφη.

Η αγορά παιδικών τροφών των ΗΠΑ είναι μικρότερη μόνον από χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς επίσης και χωρών με πολύ υψηλό δείκτη γεννήσεων όπως το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία. Η Ιαπωνία παρά τον χαμηλό δείκτη γεννήσεων και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v