«Ακριβά» ακίνητα βγάζει στο σφυρί η ΑΑΔΕ για να μαζέψει φορο-χρέη

Σταδιακά προωθούνται πλειστηριασμοί 22 ακινήτων το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Κατασχέσεις σε χρόνο-ρεκόρ με το σύστημα Eispraxis, που δουλεύει... στο φουλ. Στην «κόκκινη ζώνη» με κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων βρίσκονται 2 εκατομμύρια ΑΦΜ.

«Ακριβά» ακίνητα βγάζει στο σφυρί η ΑΑΔΕ για να μαζέψει φορο-χρέη

Σπίτια, οικόπεδα και επιχειρηματικά ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξία βγάζει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό η Ανεξάρτητη Αρχή, ως έσχατο μέσο είσπραξης ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου βγαίνουν σταδιακά στο σφυρί 22 ακίνητα, η τιμή πρώτης προσφοράς των οποίων αθροιστικά υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν αφήσει ληξιπρόθεσμα πολλαπλάσια φορολογικά χρέη.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων αποτελούν το έσχατο μέσο που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ για να οδηγήσει στο ταμείο ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις, με το συνηθέστερο να αποτελούν οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, οι οποίες διενεργούνται πια με τρόπο αυτοματοποιημένο σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Όσοι αφήνουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι τραπεζικές τους καταθέσεις (με τα ισχύοντα ακατάσχετα όρια) είναι άμεσα εκτεθειμένες, στον βαθμό που δεν ανταποκριθούν στα ενημερωτικά μηνύματα που αποστέλλει η ΑΑΔΕ κάθε φορά που ένα χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης.

Το σύστημα Eispraxis δουλεύει με τις μηχανές στο φουλ σε όλες τις εφορίες της χώρας, ενώ έχει τρέξει σειρά ενημερωτικών σεμιναρίων για τη στελέχωση των Εισπρακτικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Με το νέο σύστημα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντλούν πληροφορίες για εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και χρέη όλων των φορολογουμένων από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ καθώς και από τρίτους, όπως τράπεζες, συμβολαιογράφους, ΓΕΜΗ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο…

Όλα τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε έναν ξεχωριστό ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε ΑΦΜ, ο οποίος ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για κάθε μεταβολή. Κάθε φορά που ένα χρέος γίνεται ληξιπρόθεσμο, με αυτοματοποιημένο τρόπο παράγεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα προς τον φορολογούμενο και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης της οφειλής, τότε επίσης αυτοματοποιημένα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης, με πρώτο αποδέκτη τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ως έσχατο μέσο για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ακολουθούν κατασχέσεις ακινήτων και πλειστηριασμοί.

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 δείχνουν 4.094.981 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 113,385 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,7 δισ. ευρώ αφορούν φορολογικά χρέη του 2022. Για περίπου 1 στους 2 οφειλέτες ή συνολικά για 2.045.764 ΑΦΜ, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τα οποία έχουν ήδη επιβληθεί για 1.406.550 οφειλέτες.

Ένα πολύ μικρό υποσύνολο αυτών κινδυνεύουν το επόμενο δίμηνο να χάσουν σπίτια, οικόπεδα και επιχειρηματικά ακίνητα καθώς βγαίνουν στο σφυρί:

  • Κατοικία αποτελούμενη από υπόγειο 223 τ.μ. και ισόγειο διαμέρισμα 203 τ.μ. στην περιοχή Νέοι Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού. Τιμή πρώτης προσφοράς 636.000 ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο 511 τ.μ.
  • Οικόπεδο άρτιο με οικοδομή, το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης στη Ν. Ιωνίας με τιμή πρώτης προσφοράς 2.65 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2022.
  • Οικόπεδο 209 τ.μ. άρτιο με οικοδομή στην Καλογρέζα. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 380.000 ευρώ, με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.
  • Ακίνητο 221 τ.μ. στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στο ποσό των 301.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.
  • Επιχειρηματικό γήπεδο με κτιριακό συγκρότημα 4.552 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 471.000 ευρώ και ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου.
  • Γήπεδο άρτιο αλλά και ένα δεύτερο μη άρτιο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Το άρτιο έχει έκταση 35.430 τ.μ., ενώ το δεύτερο 5.000 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,131 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v