Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο βήμα στη μεγάλη επένδυση του Αγγελου Μιχαλόπουλου στην Ιο

Σε διαβούλευση έχει αναρτηθεί η τροποποίηση του project που αναπτύσσει η εταιρεία «105 Α.Ε.». Στο επίκεντρο η μείωση της δομούμενης επιφάνειας και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός.

Κρίσιμο βήμα στη μεγάλη επένδυση του Αγγελου Μιχαλόπουλου στην Ιο

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου αναρτήθηκε χθες η τροποποίηση του project που υλοποιεί η 105 Α.Ε., συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αγγελου Μιχαλόπουλου στην Ιο και προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, τουριστικών κατοικιών και ενός ξενοδοχείου.

Η τροποποίηση του επενδυτικού έργου του «λύκου της Wall Street», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, αφορά τη μείωση της δομούμενης επιφάνειας από 23.802,89 τ.μ. σε περίπου 13.883,76 τ.μ., αλλά και του εξυπηρετούμενου πληθυσμού από 652 άτομα σε 270.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του project, που έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις, προβλέπονται η δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρας - Διακοφτού, αλλά και η ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων και η κατασκευή τουριστικών κατοικιών στις περιοχές Τζαμάρια - Φάρος της Ιου. «Tο προτεινόμενο τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην ανέγερση ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης με τη χρήση του χωρικού εργαλείου ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης)», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον φάκελο που κατατέθηκε στην Enterprise Greece.

Η κατάθεση της αίτησης τροποποίησης έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να βάλει προσωρινά «φρένο» στα σχέδια του επιχειρηματία, καθώς, έπειτα από προσφυγή των κατοίκων του κυκλαδίτικου νησιού η Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρας - Διακοφτού ακυρώθηκε.

Ο εκατομμυριούχος πρώην παίκτης της Wall Street, που κατάφερε μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ετών να αγοράσει πάνω από το 25% του κυκλαδίτικου νησιού και στοχεύει να αλλάξει τα τουριστικά δεδομένα της Ιου, ανεβάζοντας τον πήχη του τουρισμού πολυτελείας, έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο και έχει γίνει αποδέκτης αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς για την έκταση των επεμβάσεων στο φυσικό τοπίο.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που «τρέχει» η εταιρεία 105 Α.Ε., είχε εγκριθεί από το 2014 με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ το 2015 εγκρίθηκε η παραχώρηση του αιγιαλού προκειμένου να υλοποιηθεί σειρά απαραίτητων για το θέρετρο έργων. Μάλιστα, στο πλαίσιο ανάπτυξης του παραθεριστικού τουριστικού χωριού, έχει δημιουργηθεί και ένα μικρό γεφυράκι που συνδέει το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα με τη χώρα του νησιού.

Αυτό, πάντως, δεν είναι το πρώτο επενδυτικό έργο του Αγγελου Μιχαλόπουλου στην Ιο. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος αναπτύσσει δεσμούς με το κυκλαδίτικο νησί από το 2003, έχει ήδη δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, το «Calilo Beach Resort» στην παραλία Παπά, που έχει φιλοξενηθεί κατά καιρούς στον διεθνή Τύπο.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, δυναμικότητας 30 σουιτών, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, ενώ παράλληλα διαθέτει εξοπλισμό γεωθερμικής ψύξης. Στόχος του ίδιου, άλλωστε, ήταν να μεταμορφώσει την Ιο σε έναν προορισμό διεθνούς εμβέλειας, που θα προσελκύσει τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v