Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 και αντικειμενικές αξίες παντού, μέσα στο 2023

Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν νέο Ε9 κάθε φορά που μεταβάλλεται η περιουσιακή τους κατάσταση. Τα σχέδια ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ για τα ακίνητα. Νέα προθεσμία στους δήμους να αιτηθούν διορθώσεις αντικειμενικών αξιών.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 και αντικειμενικές αξίες παντού, μέσα στο 2023

Αυτοματοποιημένες διαδικασίες τόσο για τη συμπλήρωση του Ε9 όσο και για τη διαρκή προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές προωθούν εντός του 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με την πρώτη παρέμβαση, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν νέο Ε9 κάθε φορά που μεταβάλλεται η περιουσιακή τους κατάσταση, είτε διότι αγόρασαν ή πούλησαν ένα ακίνητο, είτε επειδή το κληρονόμησαν ή το μεταβίβασαν στα παιδιά τους. Το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα.

Με την παρέμβαση στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών επιδιώκεται η όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση των πραγματικών δεδομένων της αγοράς στις τιμές των ακινήτων σε σχέση με το αντικειμενικό σύστημα το οποίο έχει στιγματιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες είτε από τιμές-εφιάλτη είτε, στην αντίθετη περίπτωση, από τιμές-ψίχουλα για ακίνητα-φιλέτα.

Τη μάχη έναντι των στρεβλώσεων συνεχίζει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας νέα προθεσμία στους δήμους έως τις 6 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν στοιχεία που να αιτιολογούν νέα διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της περιοχής τους, ενώ παράλληλα τρέχει το τελευταίο μίλι για την κάλυψη όλης της χώρας με αντικειμενικές αξίες.

Έως το τέλος του έτους, 2.167 περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος θα μπουν στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών, καλύπτοντας και το τελευταίο 1,5% της χώρας.

Σχεδιασμοί και αλλαγές στη φορολογία ακινήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσαν στίγμα προθέσεων για:

1. Απλοποιήσεις. Σύντομα θα συμπληρώνεται αυτόματα κάθε φορά που υπάρχει μια μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου. Με μια νέα ψηφιακή εφαρμογή θα αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία από την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται πλέον αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Σύμφωνα με τον Γ. Πιτσιλή, το περασμένο έτος υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ. Στους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και η κατάργηση πλήθους πιστοποιητικών κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου η διαδικασία να γίνει πιο φιλική προς τον πολίτη, ενώ προωθείται και απλοποίηση της πλατφόρμας δήλωσης μισθώσεων ακινήτων.

2. Αντικειμενικές. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ολιγοήμερη παράταση προθεσμίας έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους που ζητούν μειώσεις των αντικειμενικών αξιών. Οι δήμοι που έχουν υποβάλει ήδη αίτημα αλλαγής αντικειμενικών είναι δεκάδες και στην πλειονότητά τους δεν είχαν μπει καν στη διαδικασία να εκθέσουν τις απόψεις τους όταν έτρεχε η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Τώρα τρέχουν να διεκδικήσουν διορθώσεις και όπως ξεκαθάρισε ο Χρ. Σταϊκούρας, «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια -προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου- διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».

Παράλληλα ξεκινά η διαδικασία καθορισμού τιμής ζώνης σε 2.167 περιοχές που μένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος, με τους ιδιώτες εκτιμητές να υποβάλλουν προτάσεις τους επόμενους μήνες και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός του 2023. Πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία», όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τέλος, έως το τέλος του 2023, σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές, θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v