Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαλιδισμένες οι επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Φεβρουάριο

Μόνο με μείωση κατανάλωσης πάνω από 15%, η επιδότηση για καταναλώσεις νοικοκυριών άνω των 500 kWh, ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας. Δεν προβλέπεται στήριξη στο φυσικό αέριο.

Ψαλιδισμένες οι επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Φεβρουάριο

Ακυρώνεται η προσδοκία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανασάνουν τον Φεβρουάριο από τις μειωμένες τιμές ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές.

Η δραστική μείωση των επιδοτήσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους αφήνει κυριολεκτικά έκθετους, σε μια περίοδο, μάλιστα, που αυξάνει η κατανάλωση, λόγω αλλαγής των κλιματικών συνθηκών. Από τις ανακοινώσεις του Κ. Σκρέκα προκύπτει: 

  • Τη μειωμένη επιδότηση των 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα πάρουν μόνον όσα νοικοκυριά έχουν καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα (σ.σ. σύμφωνα με τον υπουργό είναι το 90%).
  • Για πάνω από 500 κιλοβατώρες τον μήνα δεν προβλέπεται καμία επιδότηση. Για να πάρει ένα νοικοκυριό επιδότηση 0,04 ευρώ την κιλοβατώρα στην περίπτωση που υπερβαίνει τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα θα πρέπει να επιδείξει μείωση κατανάλωσης κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
  • Καταργείται το μπόνους των 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 κιλοβατώρες εφόσον μειώσουν την κατανάλωση τους κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
  • Καταργούνται οι επιπλέον επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις μέχρι και πάνω από 35 kva. Όλοι θα πάρουν επιδότηση 0,02 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Καταργείται και η επιδότηση στο φυσικό αέριο.

Ο υπουργός στις δηλώσεις του σημείωσε πως «σήμερα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα και από την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής πλαφόν στο Φυσικό Αέριο». 

«Η κρίση αυτή την περίοδο έχει αμβλυνθεί, ωστόσο όμως, δεν έχει τελειώσει», συμπλήρωσε. «Στηρίξαμε την κοινωνία όλο αυτό το διάστημα που διαθέσαμε συνολικά ως τώρα 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το ίδιο δίπλα σε όλους θα είμαστε και τον Φεβρουάριο, που τα τιμολόγια των παρόχων είναι χαμηλότερα κατά 65% σε σχέση με τον προηγούμενο».

Παραδείγματα για το όφελος από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Από 16 έως 48 ευρώ κλιμακώνεται το όφελος των νοικοκυριών από τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

  • Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες, θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 80 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 700 κιλοβατώρες, θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 139 ευρώ και με την επιδότηση (μέχρι τις 500 κιλοβατώρες) θα πληρώσει 119 ευρώ. Αν επιτύχει το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15 %, θα έχει έκπτωση και στην κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες και θα πληρώσει τελικά 111 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 1.200 κιλοβατώρες, θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 239 ευρώ και με την επιδότηση (μέχρι τις 500 κιλοβατώρες) θα πληρώσει 219 ευρώ. Αν επιτύχει το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15 %, θα έχει έκπτωση και στην κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες και θα πληρώσει τελικά 191 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v