Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστική παραγωγή: Φθινοπωρινό rebound στον κλάδο ζωής

Η σημαντική ανάκαμψη του κλάδου ζωής, η «μέτρια χρονιά» και οι κινήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών το 2023. Γιατί αναμένεται νέα αύξηση των τιμολογίων σε αυτοκίνητο και υγεία.

Ασφαλιστική παραγωγή: Φθινοπωρινό rebound στον κλάδο ζωής

Θετική έκπληξη προκάλεσε στην ασφαλιστική αγορά η σημαντική ανάκαμψη που παρουσίασε η παραγωγή του κλάδου ζωής από τον Οκτώβριο και μετά, με αποτέλεσμα το -5,2% του πρώτου εννεαμήνου του 2022 να μετατραπεί σε +0,9% στο τέλος Νοεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτό που επίσης παρατηρείται είναι η σταδιακή -αλλά αξιοσημείωτη- στροφή της παραγωγής από τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (-8,6% στο ενδεκάμηνο) στα άλλα προϊόντα του κλάδου ζωής (+3,7% κατά την ίδια περίοδο).

Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κλάδους, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (+5,6% στο 11μηνο), με κινητήριο μοχλό τις καλύψεις υγείας (+9,9%) και επηρεαζόμενοι από την πορεία του ΑΕΠ και των όποιων αυξήσεων στα τιμολόγια λόγω του πληθωρισμού.

Παρ' όλα αυτά, το 2022 εξελίχθηκε σε μια ακόμη μέτρια χρονιά για την ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς ο δείκτης της παραγωγής προς το ΑΕΠ αποκλιμακώθηκε. Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα δώσουν έμφαση στα προϊόντα του κλάδου ζωής και μέσα στο 2023, όπου ο ανταγωνισμός με τις τράπεζες και τις λοιπές εταιρείες (ΑΕΔΑΚ, ΑΕΠΕΥ) του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου αναμένεται να είναι οξύς.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια καταθέσεων και προσφέρουν αμοιβαία κεφάλαια πενταετούς διάρκειας με ετήσιο μέρισμα, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τα προϊόντα σταθερής εγγυημένης απόδοσης, που προσέφεραν πριν την περίοδο της καταβύθισης των διεθνών επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κλάδους, μια νέα αύξηση των τιμολογίων τουλάχιστον σε αυτοκίνητο και υγεία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη μέσα στο 2023, ενώ πολλά θα κριθούν από το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα στο ενεργειακό κόστος και στο μέτωπο του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v