Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Big Pi II: 50 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση της ελληνικής τεχνολογικής καινοτομίας

Το venture capital θα επενδύει στα αρχικά στάδια (seed stage), με ποσά που κυμαίνονται από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ.

Big Pi II: 50 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση της ελληνικής τεχνολογικής καινοτομίας

Η Big Pi, εταιρεία venture capital που ιδρύθηκε το 2018, ανακοινώνει το δεύτερο fund της, το Big Pi II, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η επενδυτική στόχευση του νέου fund, όπως και του πρώτου, είναι σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προϊόντα «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) και ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Big Pi II θα επενδύει στα αρχικά στάδια (seed stage), με ποσά που κυμαίνονται από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου θα έχουν ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα στοχεύουν στην παγκόσμια αγορά.

Το πρώτο fund της Big Pi σημειώνει, ήδη, επιτυχία, με εταιρείες όπως η TileDB, η Intelligencia και η Orfium να παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη. Συνολικά, εννέα εταιρείες του χαρτοφυλακίου έχουν, ήδη, λάβει χρηματοδότηση από επενδυτές όπως η Intel, η Lockheed Martin και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ μια εταιρεία έχει πωληθεί σε μεγάλο πολυεθνικό όμιλο.

Στο Big Pi II βασικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ) με κεφάλαια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω του προγράμματος “InnovateNow”. Συμμετέχουν, ακόμη, 25 ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων, τράπεζες, στελέχη της βιομηχανίας και ιδρυτές καινοτόμων επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας, μεταξύ της ΕΑΤΕ και της Big Pi Ventures, παρόντες ήταν: οι κκ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την ΕΑΤΕ, οι Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος και από τη Big Pi Ventures, οι Partners Μάρκος Βερέμης, Αρίστος Δοξιάδης & Άλεξανδρος Ελευθεριάδης καθώς και ο Operating Partner, Γιώργος Σαλιάρης-Φασσέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v