Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρόφιμα «καίνε» τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών για σίτιση. Η σύγκριση με την Ευρώπη και ο πονοκέφαλος από το μπαράζ ανατιμήσεων.

Τα τρόφιμα «καίνε» τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών

Το 7% του ΑΕΠ της ΕΕ ή 1,035 τρισ. ευρώ ξόδεψαν οι Ευρωπαίοι το 2021 για αγορές τροφίμων και αναψυκτικών.

Οι φτωχότεροι συγγενείς της Ε.Ε, τα νοικοκυριά στη Ρουμανία, «χαλάνε» το 24,5% των συνολικών τους δαπανών για τρόφιμα και αναψυκτικά, όταν οι Έλληνες βρίσκονται στην ένατη θέση των 27, με τα νοικοκυριά να δαπανούν σχεδόν 2 στα 10 ευρώ των μηνιαίων τους εξόδων (18,1%) για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες. Οι Ιρλανδοί είναι οι πιο άνετοι με ποσοστό 8,3% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος δαπανών τροφίμων και αναψυκτικών προς τις συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών ήταν το 2021 στο 14,3%.



Σε σχέση με το 2020, τα ποσοστά δαπανών των νοικοκυριών για τρόφιμα και αναψυκτικά μειώθηκαν σε όλες της χώρες της Ε.Ε, με εξαίρεση την Πολωνία και τη Σλοβακία (αύξηση κατά 0,2%), με το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης να καταγράφεται στην Ελλάδα (-1,7%).

Τα ποσοστά αυτά έχουν προφανώς διαφοροποιηθεί το 2022, όταν η επέλαση του πληθωρισμού και η ακρίβεια στα τρόφιμα οδήγησαν σε απόγνωση εκατομμύρια Ευρωπαίων. Μάλιστα κόντρα στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες (ευρωζώνη 8,5% τον Ιανουάριο από 9,2% τον Δεκέμβριο και Ελλάδα 7,2% από 7,6% αντίστοιχα), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζει να ενισχύεται (από 13,8% σε 14,1% στην ευρωζώνη Δεκέμβριο με Ιανουάριο, αν και και στην Ελλάδα καταγράφεται μια οριακή επιβράδυνση από 12,9% σε 12,6%).

Η εξέλιξη του δείκτη τιμών τροφίμων


Πηγή: Eurostat

Αν στη λίστα δαπανών των νοικοκυριών απομονωθούν τα αλκοολούχα ποτά, τότε η εικόνα αλλάζει άρδην. Σε συνολικές δαπάνες 128 δισ. ευρώ το 2021 ή 0,9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, οι Λετονοί έρχονται πρώτοι με ποσοστό 5%, με τους Έλληνες και τους Ιταλούς στις τελευταίες θέσεις, με ποσοστό μόλις 1% των συνολικών καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v