Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καυτή» Ανοιξη για ΒΟΑΚ και ζυμώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υποδομών για το σπονδυλωτό έργο του ΒΟΑΚ με ορίζοντα πριν το Πάσχα. Οι ζυμώσεις των κατασκευαστικών για το δεύτερο μεγάλο οδικό έργο παραχώρησης της περιόδου.

«Καυτή» Ανοιξη για ΒΟΑΚ και ζυμώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο

Την υπογραφή της σύμβασης για το μεσαίο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΒΟΑΚ πριν το Πάσχα, και άρα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου του 2023, τοποθετεί στον προγραμματισμό του το Υπ. Υποδομών, εφόσον βεβαίως η προσυμβατική διαδικασία ολοκληρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οδηγηθεί στη Βουλή προς κύρωση στο συγκεκριμένο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο project έχει προκηρυχθεί ως έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ και αφορά σε 22,4 χλμ., με ανάδοχο την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ- ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Το ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται στην προώθηση της β' φάσης του μεγαλύτερου τμήματος του έργου, δηλαδή την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα 157,3 χλμ. (Χανιά - Ηράκλειο) από τα ενδιαφερόμενα σχήματα. Αυτή, βάσει του προγραμματισμού του ΥΠΟΜΕ, τοποθετείται έως τις 31 Μαρτίου 2023, γεγονός που επαναβεβαιώθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του ΥΠΟΜΕ στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έργο με τη μορφή της Παραχώρησης, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο και σημαντικότερο της περιόδου μετά την Αττική Οδό.

Διεκδικητές του έργου έχουν ήδη αναδειχθεί στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, Vinci και η κοινοπραξία Μυτιληναίος - INTERTOLL. Η παραχώρηση περιλαμβάνει σημαντικό κατασκευαστικό έργο, οπότε δεδομένων των διεργασιών στον κλάδο (π.χ. πώληση Άκτωρ στην κοινοπραξία Adamas Group-Wade Adams, αλλά και την πρόθεση της Iντρακάτ να «χτυπήσει» έργα σταθερών ταμειακών ροών) ενδέχεται κατά τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών να διαμορφωθούν νέα σχήματα, που στην παρούσα φάση βρίσκονται σε ζύμωση.

Σημειώνεται πάντως ότι το έργο θα λάβει χρηματοδότηση από το ΤΑΑ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, και ως εκ τούτου οι προθεσμίες για την προώθηση των διαδικασιών του διαγωνισμού έχουν προτεραιότητα, ιδίως εφόσον συμπίπτουν χρονικά με τις εθνικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v