Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί κλείνουν πιστωτικές γραμμές οι ελληνικές εταιρείες

Κινούνται για να αποφύγουν το επιπλέον κόστος επιχειρήσεις με ρευστότητα. Πάνω από 500 εκατ. οι αποπληρωμές σε μία μόνο τράπεζα. Η επιλογή του Ταμείου Ανάκαμψης και η γκρίνια για τον Αναπτυξιακό.

Γιατί κλείνουν πιστωτικές γραμμές οι ελληνικές εταιρείες

Σε αποπληρωμή δανείων προχωρούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο να αποφύγουν την αύξηση του κόστους λόγω του συνεχούς ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, τα οποία κινούνται πλέον μεταξύ 5% και 6%.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν ιδιαίτερα σημαντική ρευστότητα, γεγονός που τους επιτρέπει να προχωρούν σε αποπληρωμές δανείων και σαφώς έχουν τη δυνατότητα, όποτε ξεκινήσει η πτωτική τροχιά των επιτοκίων, να επαναχρησιμοποιήσουν τις γραμμές χρηματοδότησης.

Το φαινόμενο, με βάση τις ίδιες πηγές, εδραιώνεται σιγά σιγά και είναι ενδεικτικό ότι μόλις σε μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες έως τις αρχές Φεβρουαρίου είχαν αποπληρωθεί δάνεια περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Εκτός… πρίζας

Η αύξηση του κόστους του χρήματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βγάζει εκτός… πρίζας το κεφάλαιο κίνησης. «Η αύξηση των επιτοκίων, αλλά κυρίως η εδραιωμένη πεποίθηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και μετά την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για κεφάλαιο κίνησης.

Την ίδια στιγμή, όσες επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλου μεγέθους, διαθέτουν σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα - και είναι αρκετές- προχωρούν σε αποπληρωμές, με στόχο σαφώς να αποφύγουν τα αλμυρά επιτόκια», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Ταμείο Ανάκαμψης: Θέλει χρόνο

Στο αντίποδα, κινητικότητα παρατηρείται στα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα οποία το επιτόκιο, παρά τις συνεχείς αυξήσεις, παραμένει χαμηλό (σ.σ. 1,3%-1,5%). Βέβαια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης από την εν λόγω δεξαμενή απαιτεί χρόνο καθώς είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση των επενδυτικών projects. «Αντίθετα, το κεφάλαιο κίνησης αποτελεί παραδοσιακά τον αιμοδότη της επιχειρηματικής τραπεζικής», συμπληρώνει. Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω, μετά και την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου.

Γκρίνια για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Γκρίνια επικρατεί στις τράπεζες αλλά και στο μέτωπο των επιχειρήσεων και βιομηχανιών για το εργαλείο του Αναπτυξιακού, το οποίο περνούν οι μήνες και δεν έχει μπει στις ράγες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τους νέους κύκλους του ΕΣΠΑ.

«Η αγορά, οι επιχειρήσεις δηλαδή, περιμένουν να τρέξουν τα προγράμματα του Αναπτυξιακού, ωστόσο υπάρχει από την πλευρά της Πολιτείας μια δυστοκία», αναφέρουν αρμόδιες πηγές και προσθέτουν: «Ελπίζουμε μέχρι το τέλος της άνοιξης να γίνει κάτι σε αυτό το επίπεδο. Βέβαια, μεσολαβεί και η προεκλογική περίοδος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v