Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη: Ποιοι έπιασαν τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης αερίου

Πάνω από τον στόχο η εξοικονόμηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Eurostat. Ακόμα μεγαλύτερη η μείωση τον «θερμό» Ιανουάριο. Η θέση της Ελλάδας και οι χώρες που... κινήθηκαν αντίθετα.

Ευρώπη: Ποιοι έπιασαν τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης αερίου

Υπερβαίνει, μέχρι στιγμής, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον στόχο που είχε τεθεί στο RePowerEU.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά την περίοδο Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2023, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. πέτυχαν να περιστείλουν τη χρήση αερίου κατά 19,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη για τους ίδιους μήνες μεταξύ 2017 και 2022. Ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν για το διάστημα Αύγουστος 2022-Μάρτιος 2023 ανέρχεται σε 15% σε σχέση με τον μέσο όρο του ιδίου διαστήματος των πέντε προηγούμενων συναπτών ετών.

Ακόμη πιο μεγάλη είναι η πτώση της κατανάλωσης τον Ιανουάριο του 2023, υπολογίζεται σε 22,1%, παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν στην καρδιά του χειμώνα. Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες φέτος πανευρωπαϊκά συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξέλιξη αυτή.

Η χώρα μας είναι στη 12η θέση και υπερκαλύπτει τον μέσο όρο της Ε.Ε., με τη μείωση της κατανάλωσης αερίου στο εξεταζόμενο διάστημα να αγγίζει το 23%. Βεβαίως, εκτός από τον μαλακότερο χειμώνα, τα νοικοκυριά επιλέγουν να χρησιμοποιούν λιγότερο αέριο και λόγω των υψηλών τιμών που ισχύουν στην εγχώρια αγορά.

Πρωταθλήτριες στη μείωση αερίου στο 6μηνο αναδείχθηκαν τρεις Βόρειες χώρες, η Φινλανδία, η Λιθουανία και η Σουηδία, με εντυπωσιακά ποσοστά, 57,3%, 47,9% και 40,2% αντίστοιχα. Αντίθετα, εκτός κλίματος εντελώς είναι η Μάλτα και η Σλοβακία, που αύξησαν, αντί να μειώσουν, την κατανάλωση αερίου.

Απέχουν ακόμη από τον στόχο της Ε.Ε., κατά πολύ η Ιρλανδία, που πέτυχε μείωση μόλις 0,3%, καθώς και εννέα ακόμη χώρες, που υπολείπονται του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Σλοβενία, Πολωνία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ιταλία και Αυστρία). Η Γερμανία μόλις που υπερβαίνει τον μέσο όρο, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες κινήθηκαν με υψηλότερα ποσοστά.

Πάντως, από τις αρχές του 2022 είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια συγκράτησης της κατανάλωσης του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 η χρήση αερίου ήταν σταθερά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ετών 2017-2022 για τους αντίστοιχους μήνες.

Όμως, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς προστέθηκε και η ρωσο-ουκρανική κρίση. Τον Αύγουστο πέρυσι η μείωση ήταν 14%, αυξήθηκε σε 14,3% τον Σεπτέμβριο, πήγε στο 24,7% τον Οκτώβριο και σκαρφάλωσε στο 25% τον Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο η μείωση εμφανίζεται να κάνει διάλειμμα, στο 12,6%, για να πάρει ξανά την ανιούσα τον Ιανουάριο και να φθάσει στο 22,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v