Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλιση κατοικιών: Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» για φορολογικά κίνητρα

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία δημιουργεί πίεση στο οικονομικό επιτελείο να εξετάσει το θέμα. Εχουν δοθεί υποσχέσεις στο παρελθόν, χωρίς, ωστόσο, ακόμα να έχουν προχωρήσει μέτρα.

Ασφάλιση κατοικιών: Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» για φορολογικά κίνητρα

Η κυβέρνηση φαίνεται πως «κλείνει το μάτι» στον ευρύτερο χώρο της ασφαλιστικής βιομηχανίας, αφήνοντας διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης μετά τις εκλογές -και βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα εκλεγεί από τον ελληνικό λαό- φορολογικών κινήτρων που αφορούν τις καλύψεις κατοικίας.

Χαρακτηριστική είναι η συνάντηση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου (και ιδιοκτήτη της Mega Brokers) και άλλων παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, κατά την οποία ζητήθηκε από την κυβέρνηση η ψήφιση γενναίων κινήτρων προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να μπορέσουν να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους.

Ανάλογες προτάσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν και μάλιστα η κυβέρνηση τις είχε επικροτήσει, χωρίς όμως στη συνέχεια να προχωρήσει στη θεσμοθέτησή τους. Η πρόσφατη ωστόσο κίνηση έγινε σε ένα πολύ πιο κατάλληλο timing, όχι τόσο γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο αλλά κυρίως επειδή έχει μεσολαβήσει ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και έχει γίνει φανερό ότι ο κρατικός Προϋπολογισμός της Ελλάδας δεν θα αντέξει να στηρίξει οικονομικά τους Έλληνες στην περίπτωση είτε ενός μεγάλου σεισμού είτε μιας άλλης εκτεταμένης φυσικής καταστροφής.

Ήδη η κυβέρνηση έχει επιταχύνει τους σχετικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια, ενώ προβληματισμό προκαλεί το ότι σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, μόλις το 15% περίπου των κατοικιών είναι ασφαλισμένο και μάλιστα πολλές εξ αυτών υποχρεωτικά καθώς έχουν αποκτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Αν και κυβερνητικοί παράγοντες δεν έχουν προχωρήσει επισήμως σε σχετική υπόσχεση, έντονη είναι η φημολογία ότι κάποιοι τουλάχιστον από αυτούς έχουν «κλείσει το μάτι» στους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, για παροχή φορολογικών κινήτρων μετά τις εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί φορολογικά κίνητρα στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης πριν από τις εκλογές του 2019. Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης είχε αρχικά μεταθέσει τον χρονισμό των μέτρων αυτών προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, επικαλούμενος τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19 και σε δεύτερη φάση για την επόμενη κυβερνητική θητεία, λόγω της εμφάνισης της ενεργειακής κρίσης και της κυβερνητικής προτεραιότητας σε ένα τέτοιο περιβάλλον να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Τα μέτρα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης θα λειτουργήσουν υπέρ της κοινωνίας και παράλληλα θα τονώσουν την ελληνική οικονομία, αλλά το τελευταίο θα συμβεί με κάποια χρονική υστέρηση έστω δύο-τριών ετών. Γι’ αυτό, αποφασίσαμε να προτάξουμε κάποιες περισσότερο άμεσες προτεραιότητες όπως η στήριξη των λογαριασμών ρεύματος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάτω από αυτές τις περιστάσεις και υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σταδιακά σε ένα κανάλι μακροχρόνιας και διατηρήσιμης ανάπτυξης, η θέσπιση φορολογικών μέτρων προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους ή την υγεία τους θεωρείται από την αγορά ως ιδιαίτερα πιθανή μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v