Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογική δήλωση: Ποιοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ

Νομοσχέδιο «σκούπα» στη Βουλή με διατάξεις για δηλώσεις, ρυθμίσεις, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, αγροτικό πετρέλαιο. Μια μέσα μια... έξω η διάταξη για το μπόνους μέσω Appodixi.

Φορολογική δήλωση: Ποιοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ

Τίτλους τέλους στο πρόστιμο υποβολής εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων στην περίπτωση όπου δεν προκύπτει φόρος ή ο φόρος που βεβαιώνεται είναι χαμηλότερος των 100 ευρώ ρίχνει με διάταξη νόμου η οποία προωθείται στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Η διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο -σκούπα με το οποίο κατοχυρώνονται νομοθετικά πρόσφατες εξαγγελίες για την αναβίωση σχημάτων ρύθμισης οφειλών 72 και 120 δόσεων αλλά και για τη δημιουργία μιας νέας ρύθμισης για συνεπείς φορολογούμενους πριν την ενεργειακή κρίση, καθώς και μέτρα που αφορούν την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου καθ΄όλη τη διάρκεια του 2023, την αντίστοιχη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό αλλά και την επαναφορά των τελών κυκλοφορίας με το μήνα από τον Απρίλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως παρ’ ότι η διάταξη για την παροχή μπόνους σε όσους αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή μέσω της εφαρμογής Appodixi είναι έτοιμη, με τα έως τώρα δεδομένα, δεν έχει περιληφθεί στις διατάξεις που προωθούνται εντός της εβδομάδας για κατάθεση στη Βουλή.

Αντίθετα στο νομοσχέδιο προστέθηκε διάταξη με την οποία καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή πιστωτικών και μηδενικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος καθώς και για δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ. Είχε προηγηθεί η κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για τροποποητικές δηλώσεις.

Πέρυσι εκπρόθεσμα υποβλήθηκαν περισσότερες από 100.000 δηλώσεις παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις των προθεσμιών . Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

  • Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης (πιστωτικό, μηδενικό, χρεωστικό). Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
  • Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Οι ρυθμίσεις

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, με το υπουργείο Εργασίας να ακολουθεί, οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να αναβιώσουν από τους οφειλέτες με την καταβολή δύο «μαζεμένων» δόσεων έως και τον Ιούλιο ενώ μια νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές και παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ με το επιτόκιο για όσους επιλέξουν 36 δόσεις στο 4,37% και στο 5,87% για όσους επιλέξουν ρύθμιση σε 72 δόσεις.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν μαζί με τυχόν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v