Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας στους FT: Παραμένουν ζήτημα οι υποδομές και ο δημόσιος τομέας

«Πιστεύουμε πως το 2023 είναι η χρονιά που θα αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα» είπε στη συνέντευξή του, καλώντας ταυτόχρονα την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση.

Στουρνάρας στους FT: Παραμένουν ζήτημα οι υποδομές και ο δημόσιος τομέας

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, μετά από 12 χρόνια στην κατηγορία «junk», όπως δήλωσε στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Πιστεύουμε πως το 2023 είναι η χρονιά που θα αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», είπε στη συνέντευξή του, καλώντας ταυτόχρονα την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση.

Ο ίδιος δήλωσε στους FT «πεπεισμένος» πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός μηνών, στην περίπτωση που οι βουλευτές σηματοδοτήσουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να εκμεταλλευτούν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να μειώσουν σημαντικά το βάρος του χρέους της χώρας.

Ως προς τον χρόνο της αναβάθμισης, εκτίμησε πως το πιθανότερο είναι να συμβεί «αμέσως μετά τις εκλογές», αλλά μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν τις εκλογές.

«Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα, όχι μόνο παραμένει, αλλά αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», είπε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Ο Στουρνάρας, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από το 2014, προειδοποίησε ότι αυτός ο «καλοήθης [οικονομικός] κύκλος» δεν πρέπει να σπαταληθεί και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες  απαραίτητες επενδύσεις που χρειάζονται απεγνωσμένα στις ταλαιπωρημένες υποδομές της χώρας μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε ζωές τουλάχιστον 57 ατόμων.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών και των μισθών, αλλά η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μέλη της ευρωζώνης», είπε. «Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα παραμένουν ένα ζήτημα».

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των FT, παρά τα κέρδη των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο φορτίο χρέους στην ευρωζώνη με 170% της παραγωγής της. Σύμφωνα με τους όρους του πακέτου διάσωσης, οι επίσημοι πιστωτές ανέλαβαν ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της Ελλάδας, ενώ χρεώνουν σχετικά χαμηλά επιτόκια στην κυβέρνηση για να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2032.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας. «Πρέπει να μειώσουμε την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε τέτοιο επίπεδο ώστε σε εννέα χρόνια από τώρα, οι πληρωμές τόκων, που βρίσκονται τώρα σε περίοδο χάριτος, δεν θα δημιουργήσουν νέο πρόβλημα χρέους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v