Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη φορολογική συμπεριφορά των Ελλήνων

Ποιες «τρύπες» στην εφορία καλύπτουν πρώτα οι φορολογούμενοι. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εισπραξιμότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η κατάταξη για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη φορολογική συμπεριφορά των Ελλήνων

Οι επιχειρήσεις, παρά τη βαριά σκιά της ενεργειακής κρίσης, κράτησαν ψηλά τον πήχη στις εμπρόθεσμες πληρωμές των φορολογικών τους υποχρεώσεων, με τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων να αγγίζει σε όρους εισπραξιμότητας ποσοστό 85,36% την περυσινή χρονιά.

Τα ετήσια στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εισπραξιμότητα των φόρων δίνουν την πρώτη θέση στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώθηκε σε 74,69%. Παρά τα υψηλά, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ποσοστά εισπραξιμότητας, οι απλήρωτοι φόροι πέρυσι ξεπέρασαν τα 7,3 δισ. ευρώ, με αύξηση κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021, δείχνοντας τα δύο πρόσωπα της φορολογικής πραγματικότητας. Ενίσχυση της κουλτούρας πληρωμών αλλά και δυσκολίες στην εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων, με αποτέλεσμα και οι κατασχέσεις να ανεβάζουν ταχύτητα. Αναλυτικά το 2022:

  1. Περισσότερα από 8 στα 10 ευρώ φόρων πληρώθηκαν στην ώρα τους. Το συνολικό ποσοστό εισπραξιμότητας ανήλθε σε 83,3%.
  2. Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 87,8% και από τα 4,496 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, τα 3,915 δισ. ευρώ πήγαν ταμείο.
  3. Ο ΦΠΑ έρχεται δεύτερος στη σειρά. Με την εισπραξιότητα στο 85,36% μπήκαν στο ταμείο 11,994 δισ. ευρώ από τα 14,050 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν. Πόσα χάθηκαν στη διαδρομή με «μαϊμού» ή ανύπαρκτες αποδείξεις, άλλη υπόθεση…
  4. Ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται πιο εύκολα από τον φόρο εισοδήματος. Εισπραξιμότητα ΕΝΦΙΑ στο 77,72% (από τα 2,667 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν 2,059 δισ. ευρώ), όταν η εισπραξιμότητα στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν 74,69% (από τα 3,446 δισ. ευρώ πληρώθηκαν τα 2,573 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v