Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια επιδόματα αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό

Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις. Πού «κλειδώνει» το ποσοστό. Γιατί ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε την πιθανότητα ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 800 ευρώ. Ποιοι άλλοι αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις.

Ποια επιδόματα αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό

O βασικός κατώτατος μισθός δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει πως οι σχετικές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα και το νέο ποσό θα ισχύσει από 1η Απριλίου. Αυτό δηλαδή που ορίζει και ο νόμος. Τα λογιστήρια πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε οι μισθωτοί, περίπου 600.000, να πληρωθούν στο τέλος Απριλίου με βάση το νέο κατώτατο μισθό τους.

Η κλεψύδρα αδειάζει και πλέον, το αργότερο έως την Παρασκευή, το ένα τέταρτο των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα γνωρίζει τι αύξηση θα λάβει στο τέλος του μήνα. Όλες οι ενδείξεις πάντως, μαζί και η δήλωση του αρμόδιου υπουργού, συνηγορούν στο ότι το ποσοστό του νέου κατώτατου μισθού θα είναι κοντά στο 7,5%, το ανώτατο όριο που θέτει στην πρότασή του και το ΚΕΠΕ.

Βέβαια, η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά και χιλιάδες ακόμη πολίτες, κυρίως άνεργους δικαιούχους επιδομάτων ανεργίας, άνεργους που συμμετέχουν σε προγράμματα της ΔΥΠΑ, αλλά και εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή δεν αμείβονται λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, αφού το όποιο ποσοστό αποφασιστεί, θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει η ΔΥΠΑ.

Τα επιδόματα αυτά είναι:

  1. Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Προσοχή όμως. Το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
  2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ.
  3. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  4. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας. Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  5. Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ.
  6. Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ.
  7. Ειδική παροχή μητρότητας. Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
  8. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη. Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα.
  9. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
  10. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
  11. Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
  12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v