Αποκαλυπτήρια για τον νέο κατώτατο μισθό

Στο Μαξίμου ο Κ. Χατζηδάκης για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Το βασικό σενάριο με βάση την πρόταση του ΚΕΠΕ. Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί, σύμφωνα και με την προϋπηρεσία.

Αποκαλυπτήρια για τον νέο κατώτατο μισθό

Λήγει σήμερα η αγωνία περισσότερων από 500.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και χιλιάδων ανέργων που λαμβάνουν κάποιοι ειδικό επίδομα, το οποίο συνδέεται με τον κατώτατο μισθό.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στο μέγαρο Μαξίμου σήμερα, Παρασκευή, στις 10 το πρωί προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να «κλειδώσει» η απόφαση για το ποσοστό αύξησης. Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης θα ενημερώσει σε συνέντευξη τύπου, για το τελικό ύψος του νέου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομίσθιου.

Και μπορεί η τελική απόφαση, έως και την τελευταία στιγμή, να μην έχει αφεθεί να διαρρεύσει, όμως ως το πλέον πιθανό σενάριο θεωρείται από τους αναλυτές, αυτό μιας αύξησης κοντά στο 7,5% με 7,75%, ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 766 με 768 ευρώ, με μια αύξηση της τάξης των 53 - 55 ευρώ (μεικτά). Αυτό άλλωστε πρότεινε και το ΚΕΠΕ στην τελική του έκθεση, η οποία βέβαια δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Με βάση το σενάριο αυτό, οι ελάχιστες αποδοχές των ανειδίκευτων εργατών θα διαμορφωθούν, ανάλογα και με την προϋπηρεσία που έχει συμπληρωθεί έως 14 Φεβρουαρίου του 2012 ως εξής:

  • Εργαζόμενος χωρίς ή με προϋπηρεσία έως 3 έτη: 766 με 768 ευρώ
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία 3 - 6 έτη: 842 έως 844 ευρώ (+10%)
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία 6 - 9 έτη: 919 - έως 921 ευρώ (+20%)
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη: 995 - έως 998 ευρώ (+30%)

Βέβαια, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Έτσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v