Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου

Η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί αύξηση 9,4% από την 1η Απριλίου. Είναι μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν στην πανδημία, δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου

Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας και υπενθύμισε πως ο μισθός το 2019 ανερχόταν στα 650 ευρώ.

Από τότε έχουν προστεθεί σχεδόν τρεις μισθοί στις αμοιβές, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Δεν έχω αυταπάτες, οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές και πιέζονται από τον πληθωρισμό. Το ακούω από νέες και νέους. Η νέα αύξηση δεν λύνει το πρόβλημα αλλά προσφέρει μια ανακούφιση και δηλώνει την πρόθεσή μας να ενισχύσουμε τις αμοιβές. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού: 

«Καλημέρα σας, η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%. Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά θα μιλήσει για όλα αυτά σε λίγο ο υπουργός Εργασίας.

Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων, που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα, κατά συνέπεια, είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Κ. Χατζηδάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v