Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια επιτόκια στεγαστικών δανείων επιλέγουν τώρα οι δανειολήπτες

Πώς προσαρμόζουν τη στρατηγική τους οι δανειολήπτες σε περιβάλλον αυξήσεων επιτοκίων. Εως 40% υψηλότερες οι μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια. Η εικόνα στις εκταμιεύσεις.

Ποια επιτόκια στεγαστικών δανείων επιλέγουν τώρα οι δανειολήπτες

Επιτόκια δύο ταχυτήτων επιλέγουν πλέον οι νέοι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, εξαιτίας της σφιχτής νομισματικής πολιτικής που έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση το κόστος, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες δόσεις να γνωρίζουν αύξηση έως και 40%, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι (νέοι) δανειολήπτες στεγαστικών «κλειδώνουν» σταθερό επιτόκιο από 3 έως 5 έτη και για το υπόλοιπο της χρονικής διάρκειας επιλέγουν κυμαινόμενο. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν σταθερή δόση για όσο εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και εκμεταλλεύονται τις προβλέψεις βάσει των οποίων η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει σε βάθος 3ετίας. Η νέα τάση συναντάται, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, στο 95% της ζήτησης.

Τα μεγέθη

Μολονότι η χρονιά δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, τουναντίον, στο μέτωπο της ζήτησης στεγαστικών δανείων κάτι κινείται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Φεβρουάριος έκλεισε για την αγορά με νέες εκταμιεύσεις 90 εκατ. ευρώ. Μπορεί το ποσό να είναι μικρό, ωστόσο, όπως αναφέρουν, ο αντίστοιχος μήνας το 2022 είχε εκταμιεύσεις 100 εκατ. ευρώ, με τη διαφορά -τονίζουν- ότι τότε κανένας δεν λάμβανε υπόψη το σενάριο των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το 2022 η χρονιά έκλεισε με εκταμιεύσεις στεγαστικών ύψους 1,2 δισ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι το ποσό θα κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα. «Η ζήτηση είναι αδύναμη, αλλά όσοι είναι αποφασισμένοι και έχουν βρει το ακίνητο που επιθυμούν, προχωρούν τη διαδικασία λήψης δανείου. Είναι ωστόσο συντηρητικοί και σπάνε το επιτόκιο σε δύο περιόδους. Αρχικά σταθερό, μέχρι να περάσει η μπόρα της ανόδου, και εν συνεχεία κυμαινόμενο», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Ύψος δανείου

Συντηρητικοί είναι οι νέοι δανειολήπτες και ως προς το ύψος του δανείου που αιτούνται στις τράπεζες. Τα αιτήματα αφορούν νέα στεγαστικά δάνεια της τάξης των 65.000-70.000 ευρώ.

«Στις πλείστες των περιπτώσεων, ο δανειολήπτης συμπληρώνει το υπόλοιπο της αξίας του σπιτιού από δικά του χρήματα», αναφέρει μία εκ των πηγών. «Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι αρκετοί από τους νέους δανειολήπτες είχαν κάποιο ακίνητο, το πούλησαν και αναζητούν κατοικία σε άλλη περιοχή της Αττικής», προσθέτει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα το μέσο σταθερό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται στην περιοχή του 6% και το μέσο κυμαινόμενο κοντά στο 5,5%-6% (σ.σ. μετά και την τελευταία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης), με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα φθάσει στο 6,5% μέχρι και τον Ιούλιο, ανάλογα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v