Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ξεχώρισε το ελληνικό επιχειρείν στην ΕΕ το 2022

Με το δεξί ξεκίνησε το 2023, με τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις να σημειώνουν ετήσια άνοδο 15% κατά τον πρώτο μήνα της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι ο επιχειρηματικός τομέας παραμένει ανθεκτικός παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας.

Εθνική: Ξεχώρισε το ελληνικό επιχειρείν στην ΕΕ το 2022

Εντυπωσιακή καταγράφεται η πορεία του ελληνικού επιχειρείν τη χρονιά που μας πέρασε, ξεχωρίζοντας με τις επιδόσεις του με πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν», η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ χαρτογραφεί αυτή την πορεία, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό των ιδιαίτερων κλαδικών τάσεων.

Ως βασικό εύρημα της ανάλυσης αναδεικνύεται η συνεχής επιτάχυνση στη διάρκεια του 2022, με βασικές κινητήριες δυνάμεις τα clusters κατασκευών και τεχνολογίας. Όσον αφορά τη διετία 2023-2024, θετικές είναι οι εκτιμήσεις μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση (ποσοτική και ποιοτική) του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα.

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα το 2022 ξεπέρασαν κατά 31% το προ-πανδημικό τους επίπεδο. Ωστόσο, δεδομένης της έντονα πληθωριστικής συγκυρίας, το κρίσιμο ερώτημα είναι η πορεία της πραγματικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για αυτό τον λόγο η ΕΤΕ προχώρησε σε εκτίμηση αποπληθωρισμένων πωλήσεων βάσει κλαδικών τάσεων, διαπιστώνοντας ότι πίσω από την πληθωριστική πίεση κρύβεται δυναμική άνοδος πραγματικών (αποπληθωρισμένων) πωλήσεων της τάξης του 11% (έναντι 2019).

Παράλληλα, εμφανής ήταν η ενίσχυση της δυναμικής στη διάρκεια του έτους, με το 4ο τρίμηνο να σημειώνει αποπληθωρισμένες πωλήσεις 15% υψηλότερες του 2019, καταγράφοντας την 3η υψηλότερη άνοδο στην ΕE (τόσο έναντι 2019 όσο και έναντι προηγούμενου τριμήνου).

Η επιτάχυνση αυτή ήταν συμβατή με την πορεία του επιχειρηματικού ΑΕΠ, ενώ παράλληλα συνεχής βελτίωση σημειώθηκε σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας και επενδυτικής δραστηριότητας.

Θετικά ξεκίνησε το 2023, με τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις να σημειώνουν ετήσια άνοδο 15% κατά τον πρώτο μήνα της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι ο επιχειρηματικός τομέας παραμένει ανθεκτικός παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας.

* Δείτε όλη την ανάλυση στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v