Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας στη Handelsblatt: Κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ώστε να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στουρνάρας στη Handelsblatt: Κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες

Στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt. «Μόλις στα μέσα του 2015 το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η αναταραχή στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα δημιουργεί πλέον νέες ανησυχίες ότι τα ελληνικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν και πάλι μεγάλα προβλήματα. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δεν βλέπει όμως τέτοιο κίνδυνο. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ώστε να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Handelsblatt.

Οι τράπεζες έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους (από μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές», συμπλήρωσε (....) Και πράγματι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την αναταραχή των ετών της κρίσης μεταξύ 2010-2018. (... )

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βλέπει επίσης τις τράπεζες σε καλή κατάσταση, αλλά προτρέπει σε επαγρύπνηση απέναντι στην «παγκόσμια αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις»: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις σε στενή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v