Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Υποσχέσεις για δυνατή σεζόν δίνει η προσφορά αεροπορικών θέσεων

Πάνω από τα επίπεδα του 2019 η Ελλάδα σε επίπεδο προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων. Σε τι επίπεδα κινούνται οι τιμές των ξενοδοχείων.

Τουρισμός: Υποσχέσεις για δυνατή σεζόν δίνει η προσφορά αεροπορικών θέσεων

Πολλά υποσχόμενη χρονιά για τα μεγέθη του τουρισμού των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να είναι το 2023, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian, αρκετοί προορισμοί έχουν ήδη υπερβεί σε επίπεδο προσφοράς αεροπορικών θέσεων τα δεδομένα του 2019.

Η Ελλάδα, η Κροατία, η Κύπρος και η Αλβανία σημειώνουν υψηλές επιδόσεις ως προς την προσφορά αεροπορικών θέσεων, ξεπερνώντας τα στοιχεία του 2019. Συγκεκριμένα, για το 2023 η Ελλάδα καταγράφει αύξηση 14,7% σε σχέση με τα προ πανδημίας δεδομένα, με την Κροατία να καταγράφει ακόμα υψηλότερη άνοδο σε ποσοστό 16,1% συγκριτικά με το 2019, με 7,1 εκατ. θέσεις, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της συνδεσιμότητας κατά 57% με την Ιταλία.

Ισχυρές επιδόσεις σημειώνει και η Αλβανία, η οποία τερματίζει πρώτη στη σχετική λίστα, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 75,9%, χάρη στην αύξηση κατά 278% της συνδεσιμότητας με τη Γερμανία. Θετικό είναι την ίδια στιγμή το πρόσημο της Κύπρου, με τον αριθμό αεροπορικών θέσεων να είναι αυξημένος κατά 5,2% σε σχέση με το 2019.

Στον αντίποδα, μειωμένη παραμένει έναντι των προ πανδημίας επιπέδων η προσφορά αεροπορικών θέσεων για τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία, με την υστέρηση να διαμορφώνεται στο 41,9% και 3,9% αντίστοιχα. Η Βουλγαρία προσεγγίζει σημαντικά τον αριθμό των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων του 2019, με καλύτερες ενδείξεις ανάκαμψης για τις διεθνείς παρά για τις εσωτερικές πτήσεις. Αντίστοιχα, η Σλοβενία υστερεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι προγραμματισμένες πτήσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 58% των επιπέδων του 2019.

Η ανάκαμψη των περισσότερων χωρών οφείλεται στην αύξηση των διεθνών πτήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα διεθνή ταξίδια εξακολουθούν να ανακάμπτουν και κατά το 2023.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται σχεδόν για όλους τους προορισμούς και στις τρεις διαφορετικές κατηγορίες αστέρων (3, 4 και 5 αστέρων). Οι προορισμοί με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (σ.σ.: τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μέχρι τις 16 Αυγούστου) είναι η Βουλγαρία και η Κροατία.

Μοναδική εξαίρεση είναι η γειτονική Αλβανία, με τιμές 4,1% χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα του 2022 για ξενοδοχεία 4 αστέρων. Βέβαια, είναι αυξημένες σε ποσοστό 6,3% για ξενοδοχεία 3 και 5 αστέρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v