Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντυπο Ε9: Πώς θα μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ διορθώνοντας λάθη

Τέλος χρόνου για διορθώσεις στις δηλώσεις. Από τον Μάιο αρχίζει η πληρωμή του φόρου ακινήτων σε δέκα μηνιαίες δόσεις έως τον επόμενο Φεβρουάριο. Προωθείται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9.

Εντυπο Ε9: Πώς θα μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ διορθώνοντας λάθη

Για τελευταία χρονιά, οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν κάποια μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έως τις 31 Μαρτίου.

Μετά την ψήφιση των διατάξεων που ενσωματώνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνονται αυτόματα, ενώ κάθε φορά που γίνεται ένα συμβόλαιο, οι μεταβολές θα περνούν στο περιουσιολόγιο. Οι υπό ψήφιση διατάξεις ορίζουν:

 1. Αυτόματη συμπλήρωση τυχόν μεταβολών με την ανάρτηση από τον συμβολαιογράφο του συμβολαίου στην εφαρμογή myPROPERTY. Θα δημιουργείται αυτόματα ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων.
 2. Υποχρεωτική επικαιροποίηση των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο, πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου μέχρι και στο επόμενο της μεταβίβασης έτος. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και πριν από την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς ακινήτου.

Για φέτος, όμως, η προθεσμία τρέχει και όσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητα, όσοι ενεπλάκησαν σε πράξεις γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς αλλά και όσοι αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά ή τακτοποίησαν αυθαίρετα, θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους στο Ε9.

Στον ίδιο χρόνο, θα πρέπει να γίνουν και τυχόν διορθώσεις λαθών σε στοιχεία ακινήτων που αφορούν αποθήκες, πάρκινγκ, όροφο, τετραγωνικά , ποσοστά συνιδιοκτησίας και κυριότητας, τα οποία μπορεί να κοστίζουν ακριβά κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμου 100 ευρώ έως το τέλος του μήνα, στη συνέχεια η πλατφόρμα του Ε9 κλείνει και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εντός Απριλίου. Από τον Μάιο, αρχίζει η πληρωμή του φόρου ακινήτων σε δέκα μηνιαίες δόσεις έως τον επόμενο Φεβρουάριο.

Τα βήματα των διορθώσεων

Μετά την εισαγωγή στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου:

 1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9.
 2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
 3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.)
 5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου.
 6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
 7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος.
 8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
 9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
 10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάσταση και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Τα λάθη που κοστίζουν

Αν έχετε προσθέσει τα τετραγωνικά της αποθήκης στα τετραγωνικά του σπιτιού σας, το λάθος κοστίζει 90% παραπάνω ΕΝΦΙΑ για την αποθήκη ενώ αντίστοιχα για ένα ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν εμφανίζεται όπως πρέπει, η επιβάρυνση είναι 60%. Συγκεκριμένα:

 1. Αποθήκες - πάρκινγκ: Βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες ή υπόγεια πάρκινγκ φορολογούνται με έκπτωση 90%.
 2. Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%.
 3. Εμπράγματα δικαιώματα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης, ψιλή κυριότητα , επικαρπία) το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε επιβαρύνεται με το σύνολο του φόρου.
 4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν δεν υπάρχει αναφορά για τον υπολογισμό του φόρου, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
 5. Όροφος: Αν δεν αναγράφεται, μπαίνει αυτόματα στον έκτο όροφο, με τον υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.
 6. Έτος άδειας: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v