Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμές

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ορίζει την 31η Ιουλίου ως ημερομηνία για την καταβολή της 1ης από τις οκτώ δόσεις του φόρου εισοδήματος. Εκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ.

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμές

Έκπτωση 3% θα έχουν και φέτος τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση και θα πληρώσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου τον φόρο. Αυτό προβλέπει τροπολογία στη Βουλή, με την οποία ορίζεται πως και φέτος ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, με απόφαση του ΥΠΟΙΚ δίνεται περιθώριο έως τις 12 Απριλίου 2023 (αντί της 31 Μαρτίου 2023) για να κάνουν οι φορολογούμενοι τις δηλώσεις Ε9, σε περίπτωση που είχαν αλλαγές περιουσιακής κατάστασης το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, η τροπολογία ορίζει:

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%). Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος του άρθρου 5Β.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v