Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στο σίριαλ για τη διοίκηση της υπεραρχής ενέργειας-υδάτων

Καλύφθηκε με τροπολογία στο παρά πέντε η νομιμότητα της ΡΑΕ υπό τη νέα στέγη της, τη ΡΑΑΕΥ. Τι προβλέπεται για τη διοίκηση της νέας υπερ-αρχής.

Τέλος στο σίριαλ για τη διοίκηση της υπεραρχής ενέργειας-υδάτων

Καλύφθηκε στο παρά πέντε η λειτουργία και η νομιμότητα των ρυθμιστικών πράξεων της κληρονομούμενης ΡΑΕ στη νέα υπέρ-αρχή, που θα περιλαμβάνει επίσης τα Ύδατα και τα Απόβλητα, κατά το μεταβατικό προεκλογικό διάστημα και μέχρι τη σύσταση της επόμενης κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, δόθηκε τέλος και στο σίριαλ της διοίκησης της ΡΑΑΕΥ, μετά από αρκετά μπρος-πίσω και δημόσιες τοποθετήσεις.

Με τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται, κατ’ εξαίρεση, ότι η λειτουργία του κλάδου της Ενέργειας, όπως και της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ, ξεκινά με την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου. Είναι το τελευταίο νομοθέτημα που ψήφισε χθες η Βουλή, προτού κλείσει για τις εκλογές, και αφορά διάφορες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ.

Εάν δεν γινόταν η ρύθμιση αυτή, τότε θα έπρεπε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες επιλογής των μελών της Ολομέλειας και των υπόλοιπων συνθέσεων της ΡΑΑΕΥ σύμφωνα με τον φαραωνικό Ν.5037/2022 του ΥΠΕΝ, και η έγκρισή τους να γίνει με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Πράγμα που σημαίνει ότι επί της ουσίας για τέσσερις μήνες και πλέον θα ήταν αδρανοποιημένη η ΡΑΕ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ενεργειακή αγορά.

Με την τροπολογία δίνεται πλέον η δυνατότητα, μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση των αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ, να λειτουργεί νόμιμα μόνο με τα υφιστάμενα μέλη της ΡΑΕ, που θα μοιραστούν ανάλογα στην Ολομέλεια και στον Τομέα της Ενέργειας, συνεχίζοντας έτσι να ασκούν αδιάλειπτα τις ρυθμιστικές αρμοδιότητές τους για τα ενεργειακά ζητήματα.

Παράλληλα, ορίζεται ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας αναλαμβάνει πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, ο Α’ αντιπρόεδρος Δημήτρης Ψυχογιός ορίζεται επικεφαλής (ως αντιπρόεδρος) του Τομέα Υδάτων και ο Β’ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Φούρλαρης παίρνει στην ευθύνη του (επίσης ως αντιπρόεδρος) τον Τομέα Ενέργειας. Τα υπόλοιπα μέλη της σημερινής ΡΑΕ συμπληρώνουν τις υπόλοιπες θέσεις στον κλάδο της Ενέργειας μέχρι τη λήξη της θητείας τους. Αυτό που μένει να καλυφθεί στη συνέχεια είναι η θέση του επικεφαλής και των μελών του Τομέα Αποβλήτων.

Πρόκειται για την τρίτη αλλαγή από την πλευρά του ΥΠΕΝ στον τρόπο στελέχωσης της ΡΑΑΕΥ. Άλλα όριζε στο αρχικό σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, άλλα προέβλεπε στο κείμενο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και τώρα με την τροπολογία έρχεται να βάλει την τελική ρύθμιση, προϊόν πολλών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Να θυμίσουμε ότι με τις δύο πρώτες, ουσιαστικά τόσο ο σημερινός πρόεδρος της ΡΑΕ όσο και οι αντιπρόεδροι υποβαθμίζονταν, με κίνδυνο να δημιουργηθεί σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο.

Πάντως, οι τρεις προαναφερόμενοι αποκτούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την κάλυψη θέσεων μελών της ΡΑΑΕΥ όταν ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Προβλέπεται, εξάλλου, ότι δεν εμποδίζεται ο αναδιορισμός, με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, υφισταμένων μελών της Αρχής ως αντιπροέδρων ή μελών των υπόλοιπων κλάδων της ΡΑΑΕΥ, εφόσον τα θιγόμενα μέλη δεν διατυπώσουν αντίθετη άποψη με έγγραφη δήλωσή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος/Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης/Τροφίμων.

Στο μεταβατικό αυτό στάδιο, ο κ. Δαγούμας με τη συνεργασία των κ. Ψυχογιού και Φούρλαρη, καθώς και των υπόλοιπων οργάνων της Αρχής, αναλαμβάνουν να συντάξουν τον νέο Οργανισμό και τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΡΑΑΕΥ, τον οποίο πρέπει να εγκρίνει η Ολομέλεια της μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων αυτών. Παράλληλα, θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για τη στελέχωση της ΡΑΑΕΥ σε μέλη και προσωπικό, με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Η στελέχωση θα έχει την έγκριση του ΥΠΕΝ, κατόπιν γνώμης της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ.

Ακόμη, προβλέπεται πως το ΥΠΕΝ θα αξιολογήσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 τη σκοπιμότητα επέκτασης της αρμοδιότητας της ΡΑΑΕΥ σε θέματα εποπτείας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και απορρόφησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v