Morgan Stanley: Χωρίς αρνητικό αντίκτυπο το πάγωμα στα επιτόκια στέγης

Συνεχίζουμε να παραμένουμε θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει ο οίκος μετά τις ανακοινώσεις για «πάγωμα» του επιτοκίου στα στεγαστικά ενήμερων δανειοληπτών. Η εικόνα σε χορηγήσεις και καταθέσεις.

Morgan Stanley: Χωρίς αρνητικό αντίκτυπο το πάγωμα στα επιτόκια στέγης

Οι ελληνικές τράπεζες θα «παγώσουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών τους δανείων για ένα έτος, στα επίπεδα του Μαρτίου 2023, αρχής γενομένης από τον Μάιο, εξηγεί η Morgan Stanley.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι τέσσερις τράπεζες για να στηρίξουν τους δανειολήπτες και να αντιμετωπίσουν πιθανά στοιχεία ποιοτικών κινδύνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Euribor καθορίζεται ουσιαστικά στο επίπεδο στα τέλη Μαρτίου (3%) μείον 20 μονάδες βάσης και τυχόν περαιτέρω αυξήσεις δεν πρόκειται να περάσουν στους πελάτες. Έτσι, όλα τα στεγαστικά δάνεια για τους επόμενους 12 μήνες μετατρέπονται ουσιαστικά σε δάνεια σταθερού επιτοκίου», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Δεδομένης της προεκλογικής ρητορικής από όλα τα κόμματα, ο στόχος των τραπεζών είναι να επιδείξουν την κοινωνική τους ευαισθητοποίηση. Το μέτρο έρχεται σε συνέχεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη στήριξη των στεγαστικών δανείων που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Το μέτρο αφορά την επιδότηση του 50% της αύξησης στις μηνιαίες πληρωμές των στεγαστικών δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Καμία επίπτωση στις προοπτικές για το 2023

Για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι προβλέψεις για το 2023 βασίζονται σε ένα επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,5-2,8%, οπότε δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση για τις τράπεζες, λόγω αυτού του μέτρου. Ωστόσο, θα περιορίσει την περαιτέρω άνοδο από τις αυξήσεις των επιτοκίων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων πέραν του 3%. Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 26% των συνολικών δανείων στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι μάλλον οριζόντιο μέτρο που παρέχει ένα μπόνους σε εκείνους τους δανειολήπτες που συνεχίζουν να καταβάλλουν πληρωμές στην ώρα τους.

Πώς εξελίσσονται τα δάνεια και οι καταθέσεις στην Ελλάδα φέτος

Από τον Φεβρουάριο, τα δάνεια του τομέα είναι αυξημένα κατά 3,8% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, αλλά μειωμένα από +4,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Τα δάνεια μειώθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, λόγω των δανείων των νοικοκυριών.

Οι καταθέσεις του τομέα στην Ελλάδα είναι αυξημένες 3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν μειωμένες κατά -0,7% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις (LDR) για τον τομέα εξακολουθεί να είναι χαμηλός στο 62%. Από τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, οι αποδόσεις των δανείων είναι αυξημένες 50 μ.β. για τον τομέα, ενώ το μέσο κόστος καταθέσεων είναι αυξημένο κατά 10 μ.β. Η στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζεται, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, 21% μερίδιο του Φεβρουαρίου, μια μετατόπιση 2,9% από τον Ιούνιο του 2022.

«Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των ισχυρών δεικτών ρευστότητας για τις τράπεζες και των χαμηλών δεικτών LDR είναι πιθανό να διατηρήσουν τα beta καταθέσεων συγκρατημένα. Συνεχίζουμε να παραμένουμε θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες και δεν προβλέπουμε ουσιωδώς αρνητικό αντίκτυπο στις εκτιμήσεις του consensus λόγω της παραπάνω πρωτοβουλίας», καταλήγει η Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v