Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφάλαια 2,5 δισ. ρίχνει στην αγορά η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Τον επόμενο μήνα εκκινούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες. Πάνω από 200 εκατ. ευρώ, όμως, τα αδιάθετα από ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ και Audio Visual.

Κεφάλαια 2,5 δισ. ρίχνει στην αγορά η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να εκκινήσουν τα τέσσερα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (EAT), που με τη μόχλευση αναμένεται να παράσχουν ρευστότητα άνω τα 2,5 δις. ευρώ σε 60.000 ΜμΕ. Ήδη έχει αποσταλεί σχετική πρόσκληση προς τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμού προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής και συνεπένδυσης.

Όμως την ίδια στιγμή που η ΕΑΤ βγάζει στην αγορά τέσσερα νέα προγράμματα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στον δανεισμό 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παραμένουν αδιάθετα πάνω από 200 εκατ. ευρώ από παλαιότερα προγράμματα όπως είναι το ΤΕΠΙΧ, το ΤΕΜΕΔΕ και το Audio Visual.

Τα αδιάθετα κεφάλαια από το ΤΕΠΙΧ, το οποίο λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2023, ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ από τα 375 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να λάβουν δάνειο από 25.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ. Η εκταμίευση του δανείου μπορεί να γίνει εφάπαξ ή τμηματικά εντός 24 μηνών από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως την 31.10.2023, όποια από τις ανωτέρω ημερομηνίες προηγείται. 

Αδιάθετα παραμένουν περί τα 30-40 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, που επιθυμούν να αναλάβουν ή έχουν αναλάβει την εκτέλεση έργου ή/και μελέτης δημοσίου συμφέροντος ανεξαρτήτως σταδίου εκτέλεσης του έργου ή μελέτης, μέσω της παροχής εγγυήσεων προς τα συμμετέχοντα Πιστωτικά Ιδρύματα, για τη χορήγηση δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Τακτής Λήξης, με ορίζοντα εκταμίευσης την 31η Δεκεμβρίου 2023. Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν μπορεί υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. 

Χαμηλή ανταπόκριση καταγράφεται και στο πρόγραμμα AUDIOVISUAL. Το κάθε αίτημα μπορεί να αφορά είτε σε δάνειο επιχειρηματικής ανάπτυξης, είτε σε δάνειο επενδυτικού σκοπού, όχι όμως συνδυασμό των δύο. Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής περισσότερων του ενός αιτημάτων δανειοδότησης (είτε για δάνεια επενδυτικού σκοπού είτε κεφαλαίου κίνησης) από την αιτούσα επιχείρηση, υπό την προϋπόθεση ότι, αθροιστικά, τα αιτήματα αυτά δεν υπερβαίνουν σωρευτικά το ποσό των 900.000 ευρώ. 

Ο αρχικός προϋπολογισμός για την παροχή εγγυήσεων μέσω του συγκεκριμένου Ταμείου ανέρχεται στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω του προϋπολογισμού αυτού και του συντελεστή μόχλευσης, μπορούν να χορηγηθούν δάνεια ύψους έως 62,5 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο Ταμείου διαρκεί έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων του και σε κάθε περίπτωση έως την 31/12/2025.

Ποια είναι τα τέσσερα νέα εργαλεία της ΕΑΤ

Σχετικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) τα τρία εξ αυτών υπάγονται στο ταμείο χαρτοφυλακίου, Business Growth Fund, και το τέταρτο αφορά στη χρηματοδοτική διευκόλυνση επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο.

  1. Green Co-Financing Loans. Το «πράσινο» αυτό εργαλείο είναι προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και παρέχει δάνεια και προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%. Απευθύνεται σε ΜμΕ προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης και της παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος από 80.000 ευρώ έως και 8 εκατ. ευρώ.
  2. Digitalization Co-Financing Loans. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, παρέχει δάνεια με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%. Απευθύνεται σε ΜμΕ προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις για την ψηφιακή τους αναβάθμιση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η διάρκεια του δανείου είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος από 25.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ.
  3. Liquidity Co-Financing Loans. Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. Όπως και τα προηγούμενα εργαλεία παρέχει άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%. Απευθύνεται σε ΜμΕ για να αντιμετωπίσουν τις παρούσες έκτακτες συνθήκες -πληθωριστικές πιέσεις, ενεργειακή κρίση. Η διάρκεια του δανείου είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος από 10.000 ευρώ έως και 1,5 εκατ. ευρώ.
  4. DeLFI (Development Law Financial Instrument). Το συγκεκριμένο εργαλείο έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει εγγυοδοτικό για επενδυτικά σχέδια ενταγμένα στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η διάρκεια του δανείου είναι από 2 έως 10 έτη, η εγγύηση φθάνει το 80% και το ύψος του δανείου από 50.000 ευρώ έως και 10 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v