Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει η βεντάλια των επιλογών για τους αποταμιευτές

Νέα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια με ετήσιο μέρισμα λανσάρουν εντός Μαΐου οι εγχώριες τράπεζες. Οι επιλογές των αποταμιευτών και το διαφορετικό περιβάλλον.

Ανοίγει η βεντάλια των επιλογών για τους αποταμιευτές

Η άνοδος των επιτοκίων έχει οδηγήσει στη διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων καταθετικών επιλογών προς τους αποταμιευτές, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα εκδώσουν μέσα στον Μάιο νέα Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης χρονικής διάρκειας και διανομής ετησίου μερίσματος.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η κατάσταση στα καταθετικά προϊόντα είναι σήμερα πολύ διαφορετική σε σχέση με την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου του 2022, καθώς:

  • Πρώτον, στις προθεσμιακές καταθέσεις δωδεκάμηνης διάρκειας, τα προσφερόμενα επιτόκια έχουν ανέλθει ή έχουν υπερβεί το 1%, έναντι του 0,03%-0,05% που προσφερόταν έως και το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους. Για τον λόγο αυτό, άρχισε και πάλι να αυξάνεται το υπόλοιπο των προθεσμιακών καταθέσεων στις τράπεζες.
  • Δεύτερον, σε αντίθεση με τα όσα συνέβαιναν το 2022, όπου λίγο-πολύ οι τράπεζες προσέφεραν τις ίδιες αποδόσεις σε όλους τους αποταμιευτές, αυτή την περίοδο οι καταθέτες μεγάλων ποσών απολαμβάνουν σαφώς υψηλότερα επιτόκια από τους υπόλοιπους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συστημικής τράπεζας που για δωδεκάμηνης διάρκειας τοποθετήσεις προσφέρει επιτόκιο 1% για ποσά έως 60.000 ευρώ, 1,5% για ποσά από 60.000 έως 200.000 ευρώ και 1,7% για καταθέσεις υψηλότερες των 200.000 ευρώ.
  • Τρίτον, υπάρχει τρόπος να αυξήσει κάποιος το επιτόκιο καταθέσεών του, διευρύνοντας το χρονικό περιθώριο δέσμευσης των χρημάτων του για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους (π.χ. 18 μήνες).
  • Και τέταρτον, δίδεται η δυνατότητα στους αποταμιευτές να καρπωθούν ένα σχετικά ικανοποιητικό επιτόκιο καταθέσεων, διατηρώντας παράλληλα σε υψηλό βαθμό τη ρευστότητά τους. Αυτό γίνεται μέσα από προθεσμιακές καταθέσεις π.χ. 15 ή 18 μηνών, οι οποίες προσφέρουν κλιμακούμενο ανοδικό επιτόκιο κάθε τρίμηνο. Στα προϊόντα αυτά, οι αποταμιευτές θα πρέπει να ενημερώνονται για το μέσο επιτόκιο της κατάθεσης, αλλά και να γνωρίζουν ότι θα καρπωθούν μικρή απόδοση, αν διακόψουν το προϊόν πριν τη λήξη του, καθώς τα επιτόκια ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση και αυξάνονται βαθμιαία σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Νέα Α/Κ με μέρισμα

Πέραν αυτών, οι τράπεζες θα συνεχίσουν μέσα στον Μάιο να προωθούν μέσω των δικτύων τους τις νέες σειρές Ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (πενταετίας) και ενδεικτικής ετήσιας μερισματικής απόδοσης.

Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει έως τις 12 Μαΐου το Α/Κ Δήλος Extra Income III Ομολογιακό (πενταετής διάρκεια, με εκτιμώμενη ετήσια μερισματική απόδοση 3,1%) και ο Όμιλος Πειραιώς το Α/Κ Πειραιώς Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 ΙΙ Ευρωπαϊκό Ομολογιακό έως την 31η Μαΐου (επίσης πενταετούς διάρκειας, με εκτιμώμενη «μερισματική απόδοση» 2,3% σε ετησιοποιημένη βάση για το 2023, μηδενική προμήθεια διάθεσης και πιθανές υπεραξίες στη λήξη). Οι προσδοκώμενες συνολικές αποδόσεις αυτών των Ομολογιακών Α/Κ είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τα τρέχοντα καταθετικά επιτόκια, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι συνεπάγονται υψηλότερο ρίσκο, καθώς ελλοχεύουν οι κίνδυνοι που ενέχουν οι τοποθετήσεις στην αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Στη φαρέτρα των προσφερόμενων επενδυτικών-αποταμιευτικών επιλογών συγκαταλέγονται και τα προϊόντα unit-linked των ασφαλιστικών εταιρειών, τομέας στον οποίο έχουν επικεντρώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τους ελέγχους τους τόσο ο Έλληνας (Τράπεζα της Ελλάδος) όσο και ο Ευρωπαίος (EIOPA) επόπτης (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Ζητούμενα για το σύνολο των αποταμιευτών αποτελούν το πόσο ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανεβάσει το ύψος των βασικών της επιτοκίων και επίσης το πότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από το μέγιστο επίπεδο που θα διαμορφωθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (ίσως αναμένεται ένα επιπλέον +0,25% ή +0,50%), ενώ πιθανολογείται από τους αναλυτές ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει κάπου μέσα στο 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v