Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγινε η έκπληξη με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ το 2022

Από το 4,7% πρωτογενές έλλειμμα το 2021, η χώρα κατάφερε να περάσει σε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα. Αλμα του ΑΕΠ στα 208 δισ. ευρώ. Μείωση χρέους στο 171,3%. Η δήλωση Σταϊκούρα.

Εγινε η έκπληξη με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ το 2022

Εντυπωσιακή βελτίωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επικύρωσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα πέτυχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, καταφέρνοντας μια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ. 

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι από έλλειμμα 8,45 δισ. ευρώ το 2021, το 2022 το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης γύρισε σε πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα από -4,7% του ΑΕΠ σε 0,1%. 

Στο ίδιο διάστημα, το ΑΕΠ έκανε άλμα από τα 181,675 δισ. ευρώ στα 208,030 δισ. ευρώ.

Το χρέος γενικής κυβέρνησης, με βουτιά που ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, έκλεισε στο 171,3% του ΑΕΠ (356,2 δισ. ευρώ) από 194,6% του ΑΕΠ (353,4 δισ. ευρώ). Σε απόλυτα μεγέθη, δηλαδή, το χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. 

Χρ. Σταϊκούρας: Η οικονομία έχει γυρίσει σελίδα

«Τα σημερινά, επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022, καταγράφοντας μάλιστα και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών.

«Πετύχαμε έτσι, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

Το ίδιο έτος, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ. Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και βελτιώνονται. Το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα έχει χαράξει νέα πορεία και κινείται σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο.

Πετυχαίνουμε, όλοι μαζί, την προώθηση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς και βιώσιμα αναπτυσσόμενης οικονομίας. Μια οικονομία με νοικοκυρεμένα και ευσταθή δημόσια οικονομικά.
Μια ανθεκτική και ισχυρή οικονομία. Μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη. Μια Ελλάδα που αποπνέει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη», καταλήγει. 

Θ. Σκυλακάκης: Πετύχαμε παρά τις εξωγενείς κρίσεις

«Το 2022 πετύχαμε, τελικά, πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό, ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου. Παρά τις εξωγενείς κρίσεις», σχολιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό, διασφαλίζει συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον ενάρετο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία».

* Δείτε περισσότερα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v