Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα παράταση για τις ενστάσεις

Πίστωση χρόνου σε 17.000 εταιρείες από τις οποίες ζητήθηκε να πληρωθεί στο ακέραιο το ποσό της ενίσχυσης. Τι προβλέπει υπουργική απόφαση για πληρωμές και περίοδο χάριτος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα παράταση για τις ενστάσεις

Μια ακόμα παράταση στην προθεσμία εξέτασης των φακέλων ενστάσεων από περίπου 17.000 επιχειρήσεις στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε πίσω στο ακέραιο τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς δεν πληρούσαν μέχρι κεραίας τις προϋποθέσεις χορήγησής της, δίνει κοινή υπουργική απόφαση.

Η νέα προθεσμία για απάντηση στις ενστάσεις από την αρμόδια επιτροπή εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2023 ενώ όσοι δικαιωθούν θα έχουν περίοδο χάριτος δύο μηνών, πριν ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης.

Ως περίοδος χάριτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης έως 31.5.2023. «Εφόσον η καταβολή της ενίσχυσης πραγματοποιηθεί μετά την 1.3.2023, ως περίοδος χάριτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης».

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Στην κοινή υπουργική απόφαση (Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Βεσυρόπουλος, Γεωργιάδης, Τσακίρης) ορίζεται μεταξύ άλλων ότι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν.

Ο φορολογικός έλεγχος σε βιβλία και στοιχεία ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος διενεργείται αποκλειστικά από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνοντας σχετικά τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματά του ως προς την τελική αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων, σε περίπτωση που διαφέρουν από αυτά που έχουν αποσταλεί εγγράφως από την ΑΑΔΕ.

Παρέχονται παράλληλα διευκρινίσεις για τον χειρισμό υποθέσεων που αφορούν μετασχηματισμούς, συγχωνεύσεις και διασπάσεις επιχειρήσεων αλλά και υποθέσεις που αφορούν σε επιχειρήσεις με παύση εργασιών ή αλλαγών στο Μητρώο.

* Όλη η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v