Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανεβάζουν στροφές» οι προθεσμιακές καταθέσεις

Ποσό της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ έχει μετακινηθεί από το ταμιευτήριο σε καταθέσεις συγκεκριμένης διάρκειας. Ζήτηση και για αμοιβαία κεφάλαια. Κλιμακωτή τιμολόγηση ανάλογα με το χρόνο δίνουν οι τράπεζες.

«Ανεβάζουν στροφές» οι προθεσμιακές καταθέσεις

Ανεβάζει ταχύτητα η μετακίνηση των καταθέσεων από τους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου προς τις προθεσμιακές και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μεταφορά από τον Δεκέμβριο του 2022 έως σήμερα αφορά ποσά που διαμορφώνονται στην περιοχή των 7,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, έως το τέλος του 2023 αναμένεται οι προθεσμιακές καταθέσεις να ανέλθουν σε περίπου 43%-45% του συνόλου των καταθέσεων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, παρατηρείται μετακίνηση κεφαλαίων και προς τα επενδυτικά προϊόντα Α/Κ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις αρχές του έτους έως και σήμερα έχουν τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα προϊόντα περισσότερα από 1,1-1,2 δισ. ευρώ.

Αυξημένο κόστος

Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου στις καταθέσεις. Όλα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, θα εξαρτηθούν από το κόστος εξυπηρέτησης των αυξημένων επιτοκίων καθώς στόχος είναι να μην διαταραχθεί η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ εσόδων και κόστους χρήματος.

Η νέα τιμολόγηση

Επιτόκια που φθάνουν έως το 2,5%-3% -αλλά ξεκινούν από το 0,20%-0,50% το πρώτο τρίμηνο δέσμευσης για ποσά άνω των 20.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ- για 12 και 24 μήνες προσφέρουν, πλέον, οι τράπεζες στους δανειολήπτες, ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις συνεχείς αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νέο σύστημα τιμολόγησης των προθεσμιακών, το οποίο έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες από τον Φεβρουάριο του 2023, στηρίζεται κυρίως στην κλιμακωτή αύξηση του τόκου ανάλογα με την χρονική περίοδο του προθεσμιακού προγράμματος.

Η ζήτηση

Μ βάση τραπεζικές πηγές οι καταθέτες έχουν αρχίσει από τις αρχές Μαρτίου να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα νέα προθεσμιακά προϊόντα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις. Η ζήτηση αφορά τόσο τους retail πελάτες, όσο και τις επιχειρήσεις, με τη διαφορά ότι οι corporate πελάτες προτιμούν προθεσμιακά προϊόντα μικρότερης χρονικής διάρκειας.

«Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να υπάρξει αύξηση στις προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και στα επενδυτικά προϊόντα χαμηλού ρίσκου και σταθερής ετήσιας μερισματικής απόδοσης», αναφέρουν στο Euro2day.gr, δίνοντας την τάση του έτους αρμόδια στελέχη των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v