Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια κίνητρα ζητούν οι ασφαλιστικές από την Πολιτεία

Τα αιτήματα του κλάδου δεν περιορίζονται μόνο στο μέτωπο των κατοικιών αλλά επεκτείνονται και άλλες πολύ σημαντικές καλύψεις, που σχετίζονται με την υγεία και τη σύνταξη. Τι προσδοκούν από νέα κυβέρνηση και κόμματα.

Ποια κίνητρα ζητούν οι ασφαλιστικές από την Πολιτεία

Με ικανοποίηση δέχτηκε η ασφαλιστική αγορά την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, σε περίπτωση ασφάλισης του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου να χαρακτηρίζει το κίνητρο σημαντικό και να δηλώνει παράλληλα την έκπληξή του, γιατί τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν το υποστήριξαν.

«Το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό. Αντίθετα, εξυπηρετεί τόσο τους πολίτες όσο και το ίδιο το κράτος, γιατί σε μια περίπτωση φυσικής καταστροφής, οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν γρήγορα, στο ακέραιο και χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», ανέφερε.

«Εμείς οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν υποστηρίζουμε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, αλλά συνεργαζόμαστε με όλες τις κυβερνήσεις, από τις οποίες ζητούμε να γίνει αυτό που ισχύει ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, συμπληρώνοντας: «Το θετικό για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ότι η ψήφιση ενός μέτρου όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αναγνωρίσει τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης σχετικά με το φλέγον ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Τα ασφάλιστρα κατοικίας στην Ελλάδα είναι πολύ φτηνότερα από αυτά που πιστεύει η πλειονότητα των πολιτών και πάνω σ’ αυτό θα έρθει και η εξοικονόμηση χρημάτων από τον ΕΝΦΙΑ».

Τα αιτήματα, όμως, του ασφαλιστικού κλάδου δεν περιορίζονται μόνο στο μέτωπο των κατοικιών, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες πολύ σημαντικές καλύψεις, που σχετίζονται με την υγεία και τη σύνταξη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ σημειώνει ότι οι αλλαγές της κυβέρνησης σχετικά με το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ήταν δειλές και πρέπει να γίνουν περισσότερες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πέραν αυτού όμως, θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα -όπως στο εξωτερικό- σε όσους εργαζόμενους αποταμιεύουν σε μακροχρόνια βάση χρήματα τα οποία τοποθετούν σε μακροπρόθεσμους επενδυτικούς λογαριασμούς.

«Εμείς ως ασφαλιστικές εταιρείες μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο μέσα από τις λύσεις που θα προσφέρουμε. Και θα πρέπει να σκεφτούμε πως ενώ στο εξωτερικό προσφέρονται ήδη σημαντικά κίνητρα, στην Ελλάδα το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι εντονότερο».

Σε ό,τι αφορά στον κλάδο της υγείας, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Ένωσης ότι ο Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του πολλαπλάσια χρήματα από τον Ευρωπαίο και θεώρησε πολύ λογικό τη θέσπιση κάποιων φορολογικών κινήτρων ή/και τη μείωση του φόρου ασφαλίστρων (το 2016 από το 10% αυξήθηκε στο 15%) στα συμβόλαια του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v