Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαρμακοβιομηχανία: Αθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλουν πέντε εταιρείες

Επιστολές διαμαρτυρίας για παραβίαση της ρήτρας εμπιστευτικότητας που έχει υπογραφεί με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Τι στάση τηρεί το υπουργείο Υγείας.

Φαρμακοβιομηχανία: Αθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλουν πέντε εταιρείες

Zητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και νομιμότητας θέτουν κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, γνωστοποιώντας αυτά, τόσο στην Επιτροπή Διαπραγματευσης όσο και σε παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τις πηγές μας, υπάρχουν εταιρείες που τιμολογούν προϊόντα - στα νοσοκομεία - ενταγμένα σε κλειστούς προϋπολογισμούς με επιπρόσθετες εκπτώσεις κατά παράβαση των συμφωνημένων με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, όπου προβλέπεται η τιμολόγηση να γίνεται στις ονομαστικές τιμές.

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν οι πηγές μας παραβιάζουν την ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχουν υπογράψει με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, στα συμφωνητικά αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Οι τελικές τιμές που συμφωνούνται με την Επιτροπή δε φαίνονται επί του τιμολογίου. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, εκδίδεται στη συνέχεια πιστωτικό τιμολόγιο από τη φαρμακευτική εταιρεία. Αυτό ορίζεται ρητά στα σχετικά συμφωνητικά: 'Η Τιμή του Προϊόντος' που ισχύει δυνάμει του παρόντος αποτελεί εξαιρετικά εμπιστευτικό στοιχείο (...) και, ως τέτοιο, δεν θα αποτυπώνεται επί του τιμολογίου πώλησης (...)".

Πέραν όμως των προαναφερθέντων νομικών παραβιάσεων, η τακτική τους αυτή είναι ξεκάθαρο χτύπημα κάτω από τη ζώνη για τον ανταγωνισμό, ενώ παραπλανούν και τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων δημιουργώντας τους την αίσθηση ότι τα φάρμακά τους είναι πιο οικονομικά, ενώ στην πραγματικότητα η τελική τιμή όλων των φαρμάκων που μετέχουν σε κλειστό προϋπολογισμό είναι ίδια (διαφοροποιούνται τα ποσοστά των εκπτώσεων).

Ήδη, όπως μάθαμε 5 εταιρείες έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας για την παράνομη αυτή τακτική που ακολουθείται από κάποιες φαρμακοβιομηχανίες στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Σε πρόσφατη μάλιστα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, εταιρεία που αντιτίθεται στην παράνομη αυτή τακτική ζήτησε την επικράτηση της νομιμότητας και την ενημέρωση των φαρμακείων που είναι στις δημόσιες δομές να μην ζητούν επιπλέον εκπτώσεις αλλά και ούτε και να δέχονται προσφορές από εταιρείες για προϊόντα που εντάσσονται σε κλειστούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι οι ανωτέρω επιπρόσθετες εκπτώσεις, που δόθηκαν από τις προαναφερθείσες εταιρείες, δε θα συμψηφιστούν με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συμφωνίες αλλά θα θεωρηθούν πρόσθετες, όπως άλλωστε πράγματι είναι.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα και τις στρεβλώσεις που αυτό προκαλεί στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, τελευταία πληροφόρηση είναι ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και εξετάζονται διάφοροι τρόποι αντιμετώπισής του, προς όφελος της κεντρικής διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v