Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ι. Γιώτης (ΣΕΒΤ): Θέλουμε την πολιτεία αρωγό και όχι απέναντι μας

«Οι γεωπολιτικές αναταράξεις έχουν παγιωθεί, η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους σε εφοδιαστική αλυσίδα και καταναλωτές», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Ι. Γιώτης (ΣΕΒΤ): Θέλουμε την πολιτεία αρωγό και όχι απέναντι μας

Υπό το βάρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, των ανατιμήσεων και των πληθωριστικών πιέσεων που παραμένουν έντονες στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα όπως είναι τα τρόφιμα, πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Όμως φως στην άκρη του τούνελ με αποκλιμάκωση των τιμών δεν πρέπει να αναμένεται άμεσα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Γιώτη στην Ανοιχτή Συνεδρίαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΤ. Όπως είπε: «παρά την όποια ομαλοποίηση στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας οι αρνητικές επιπτώσεις από τις εν λόγω κρίσεις δεν είναι εύκολο να αντιστραφούν άμεσα». Για να σημειώσει πως «οι γεωπολιτικές αναταράξεις έχουν παγιωθεί, ενώ η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν αφήνουν το αποτύπωμά τους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και στους καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με ζητήματα βιωσιμότητας παρόμοια με την περσινή χρονιά, όπως είναι τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια και πρώτες ύλες, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και καθυστερήσεις στην απορρόφηση χρηματοδοτικών εργαλείων. «Ο Αναπτυξιακός νόμος και το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον αξιοποιηθούν σωστά αποτελούν χρήσιμα εργαλεία χρηματοδότησης και μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας» σημείωσε ζητώντας βέλτιστη αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων και διευκόλυνση στην απορρόφηση των σχετικών πόρων.

«Ζητάμε από την Πολιτεία έμπρακτη αναγνώριση του κλάδου και προτεραιοποίηση των αναγκών μπροστά στα αυξημένα κόστη. Αναγνώριση του ρόλου ως εγγυητής της επισιτιστικής επάρκειας χωρίς ελλείψεις στα ράφια όπως βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό δυστυχώς δεν μας έχει αναγνωριστεί όπως θα έπρεπε», είπε ο κ. Γιώτης ο οποίος σημείωσε: «θέλουμε την Πολιτεία αρωγό και όχι απέναντι μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v