Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Task force της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή μέσω… TikΤok

Πώς ξεμπρόστιασε τη γνωστή influencer η εφορία. Η ειδική μονάδα ελεγκτών που απλώνει… δίχτυα στα social media για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ερχονται νέα «λαβράκια».

Task force της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή μέσω… TikΤok

Με ειδική μονάδα ελεγκτών, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τη φοροδιαφυγή η οποία συντελείται στους κόλπους του ηλεκτρονικού εμπορίου και των social media, εστιάζει δηλαδή στην ψηφιακή φοροδιαφυγή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες υποθέσεις οι οποίες πιάστηκαν στην απόχη της με τη συνδρομή του περιβόητου ειδικού αλγορίθμου.

Η πρόσφατη αποκάλυψη γνωστής influencer και μοντέλου, η οποία χρησιμοποιούσε τη «δόξα» της στα social media για να κάνει πωλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μακριά από το ραντάρ της εφορίας, αποκαλύπτει τα χρυσά περιθώρια για διαδικτυακή φοροδιαφυγή αλλά και τις δυνατότητες της Φορολογικής Διοίκησης να την εντοπίζει.

Η εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων αποτελεί προτεραιότητα του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθώς είναι σαφές πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια αύξησης των δημόσιων εσόδων ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός εξοπλίζεται διαρκώς με αναβαθμισμένα ψηφιακά «όπλα».

Πώς στήνεται η «παγίδα»

Η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ είναι ιδιαιτέρως ενεργή στα social media. Εστιάζει σε πρόσωπα με δεκάδες χιλιάδες followers σε Instagram, Facebook και TikTok, τα οποία λανσάρουν κάθε λογής προϊόντα. Συνήθως είτε συνεργάζονται με επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου είτε είναι μέτοχοι σε αυτές και αναλαμβάνουν την προώθηση και την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν περιορίζεται όμως μόνο στα social media. Κάθε επιχειρηματική, εμπορική πράξη που συντελείται μέσω διαδικτύου βρίσκεται στο ραντάρ της.

Έχοντας από τη μία πλευρά τις ενδείξεις πωλήσεων, το επόμενο πρώτο βήμα είναι η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εδώ μπαίνει ένας ειδικός αλγόριθμος στο παιχνίδι, ο οποίος τρέχει συνδυαστικές διασταυρώσεις. Εκτός από τα δηλωθέντα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, μπαίνουν στο κάδρο και τα στοιχεία τζίρου των διαφόρων καναλιών ηλεκτρονικών πωλήσεων. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις, όπου πωλήσεις γίνονται, αλλά στην εφορία δεν έχει γίνει καν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όλα στον αέρα…

Στην πρόσφατη περίπτωση της influencer, οι παραδόσεις αγαθών ήταν πολύ περισσότερες από τον τζίρο που εμφάνιζε το ηλεκτρονικό κατάστημα και για τα δύο έτη τα οποία ελέγχθηκαν και τελικά διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη σχεδόν 350.000 ευρώ από τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Η ΑΑΔΕ βεβαίωσε φόρους μετά προστίμων 270.000 ευρώ για αρχή και ο έλεγχος συνεχίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v