Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού βάζει το όριο η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Απόσυρση των έκτακτων επιδοτήσεων, δεδομένου ότι αποκλιμακώνονται οι τιμές, προανήγγειλε η κυβέρνηση. Πού θα μπει ο πήχης για αλλαγή κατεύθυνσης. Η εικόνα που στέλνουν οι αγορές ενέργειας.

Πού βάζει το όριο η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Την πρόθεσή της να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, φαίνεται ότι θέτει και όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διακοπή τους.

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, στην ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, ήταν σαφής. Επικαλούμενος την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, μίλησε για σταδιακή απόσυρση των έκτακτων επιδοτήσεων, «με προϋπόθεση την αποκλιμάκωση των τιμών, που φέρνει η τιθάσευση της ενεργειακής κρίσης».

Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Mega πήγε ένα βήμα παραπέρα. Έθεσε το όριο στο 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «Τώρα που ο πληθωρισμός έχει πέσει και έχει πέσει κυρίως από την ενέργεια, οι τιμές από μόνες τους είναι στην τιμή-στόχο, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το μέτρο», είπε. «Όσο είναι 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα και κάτω, δεν θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε».

Όπως είναι γνωστό στην αγορά, το ύψος των επιδοτήσεων διαμορφωνόταν κάθε φορά ανάλογα με τις τιμές που ανακοίνωνε η ΔΕΗ κάθε μήνα. Οι τιμές της επιχείρησης λειτουργούσαν και λειτουργούν ως benchmark. Τον Ιούλιο η ΔEΗ ανακοίνωσε για το τιμολόγιο Γ1 (όπου εντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της) τιμή 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες και 0,167 για 500 κιλοβατώρες και πάνω. Με αυτές τις τιμές ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε επιδοτήσεις και για τον Ιούλιο.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τον Αύγουστο, με δεδομένο ότι ο έκτακτος μηχανισμός για την τιμολόγηση εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου, συνεπώς στις 20 Ιουλίου οι προμηθευτές θα δώσουν τις τιμές του επόμενου μήνα και το ίδιο θα γίνει και τον Αύγουστο για τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα Δευτέρα, η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας παρουσιάζει αύξηση 23,2% (121,03 ευρώ/MWh) και είναι η τέταρτη ακριβότερη στην Ευρώπη, μετά την Πολωνία, την Ιταλία και τη Σλοβενία. Ο μέσος όρος του Ιουλίου ως σήμερα διαμορφώνεται στα 104,93 ευρώ/MWh, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του Ιουνίου ήταν 81,84 ευρώ/MWh. Η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών του Ιουλίου οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο τον Ιούνιο σημείωσαν άνοδο, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 36,423 ευρώ τη μεγαβατώρα και να αγγίζει τα 42 ευρώ τη μεγαβατώρα στις 15 Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι στην εγχώρια αγορά η διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ακολουθεί το μοντέλο month ahead. Δηλαδή, καθορίζονται ανάλογα με τις τιμές του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.

Στις 7 Ιουλίου η μέση τιμή του TTF για το φυσικό αέριο φθάνει τα 34,7 ευρώ τη μεγαβατώρα, εμφανίζεται, δηλαδή, μειωμένη. Απέχουμε βέβαια ακόμη από το να έχουμε συνολική εικόνα για τον Ιούλιο, αυτή που θα δώσει το σήμα για τις χονδρεμπορικές τιμές του Αυγούστου, αλλά και τη διαμόρφωση των τιμών προμήθειας του ρεύματος.

Η τιμή, πάντως, του φυσικού αερίου στο συμβόλαιο του TTF παράδοσης Αυγούστου διαμορφώθηκε στις 7 Ιουλίου στα 33,05 ευρώ τη μεγαβατώρα (+1,5%). Είναι, με άλλα λόγια, ακόμη πιο μειωμένη από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το ICE Endex, προκύπτει ότι τα futures του φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν και παίρνουν την ανιούσα. Για τον Σεπτέμβριο, στις 7 Ιουλίου υπολογίζονται στα 34,9 ευρώ τη μεγαβατώρα, τον Οκτώβριο στα 39,9 ευρώ τη μεγαβατώρα και τον Νοέμβριο στα 50,7 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αθροιστικά, στο δ’ τρίμηνο του 2023 είναι στα 48,8 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Συνεπώς, εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι παρά τη διακηρυγμένη προσώρας θέση της κυβέρνησης για διακοπή των επιδοτήσεων, μια νέα έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου από το φθινόπωρο θα την υποχρεώσει να τις επαναφέρει. Εκτός κι αν υιοθετήσει πλήρως την ευρωπαϊκή κατεύθυνση για κατάργηση των επιδοτήσεων ως τα τέλη του έτους.

Πάντως, ο κ. Θεοχάρης χθες είπε ότι «το σύστημα θα παρακολουθεί τις τιμές εάν ανέβουν ξανά», αφήνοντας ανοιχτές τις κυβερνητικές επιλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v