Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλοκαιρινό γκάζι για έκδοση επικουρικών συντάξεων-εφάπαξ

Αν και μειώθηκε ο αριθμός των νέων συντάξεων τον Μάιο, ήταν μεγαλύτερος απ' αυτόν των νέων αιτήσεων. Τα στοιχεία του «Άτλας» για το πρώτο 5μηνο του 2023. Ο ρόλος του e-ΔΑΥΚ για το Δημόσιο.

Καλοκαιρινό γκάζι για έκδοση επικουρικών συντάξεων-εφάπαξ

Τον Μάιο οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχώρησαν στην έκδοση 20.793 νέων κύριων συντάξεων. Αν και ήταν προεκλογική περίοδος και ο ρυθμός των εκδόσεων μειώθηκε, τα στοιχεία δείχνουν ότι διεκπεραιώθηκαν περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης απ’ όσες υποβλήθηκαν. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 17.293 αιτήσεις, δηλαδή 3.500 λιγότερες από τις συντάξεις που απονεμήθηκαν κατά τον ίδιο μήνα.

Στο 5μηνο Ιανουάριος-Μάιος 2023 απονεμήθηκαν συνολικά 95.743 κύριες συντάξεις. Στον αντίποδα, η πορεία των νέων αιτήσεων κατά το εξεταζόμενο διάστημα ήταν φθίνουσα, καθώς συνολικά υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ 79.666 νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, αριθμός μικρότερος κατά 16.077 σε σχέση με τις εκδοθείσες συντάξεις.

Έτσι, στο υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, έχοντας στα χέρια τους τα στοιχεία του συστήματος «Άτλας», εκτιμούν ότι παρά τη μικρή κάμψη στον αριθμό των νέων εκδόσεων, δεν θα δημιουργηθεί νέο στοκ εκκρεμοτήτων. Πλέον, το βάρος πέφτει στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις καθώς και sτα εφάπαξ.

Ήδη, την περασμένη Τρίτη ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε επίσκεψη στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ, το γνωστό και ως «στρατηγείο», για την έκδοση των συντάξεων, όπου μαζί με τον διοικητή του Φορέα Παναγιώτη Δουφεξή και τον υποδιοικητή Αλέξανδρο Βαρβέρη ενημερώθηκε για τα στοιχεία και έθεσαν ως νέο στόχο την εκκαθάριση και απονομή των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των διεθνών συντάξεων έως το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη έκδοση συντάξεων με τον ίδιο ταχύ ρυθμό για την απονομή των ποσών στους δικαιούχους ασφαλισμένους.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη είχαν υποχωρήσει τον Μάιο σε 32.808, με κόστος μόλις 3.014.477 ευρώ. Υπάρχουν, βέβαια, άλλες 18.926 μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις (για τις οποίες ο χρόνος υποβολής είναι μικρότερος των 90 ημερών) που βρίσκονται σε αναμονή.

Όσον αφορά το στοκ των επικουρικών συντάξεων που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 40.000, ενώ τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν επιπλέον 3.500 συντάξεις. Επίσης, σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην έκδοση των εφάπαξ, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένουν μόλις 4.000 από 18.000 πέρυσι.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της έκθεσης «Άτλας» για τις κύριες αιτήσεις συνταξιοδότησης δείχνουν ότι υπάρχει μια κάμψη στην ολοκλήρωση των σχετικών υποθέσεων στο 5μηνο, πιθανότατα εξαιτίας της διπλής προσφυγής στις κάλπες. Συνολικά, εκδόθηκαν 95.743 κύριες συντάξεις, έναντι 112.366 αιτήσεων για κύρια σύνταξη που είχαν διεκπεραιωθεί το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2022.

Μειωμένος είναι βέβαια και ο ρυθμός υποβολής νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και μετά τη μειωμένη απόδοση του Μαΐου, η διαδικασία αποκλιμάκωσης του στοκ θα μειωθεί. Συγκεκριμένα, στο εξεταζόμενο πεντάμηνο υποβλήθηκαν συνολικά 79.666 νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, ήτοι 16.077 λιγότερες από όσες συντάξεις έχουν απονεμηθεί κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Μόνο τον Μάιο, τα στοιχεία του συστήματος «Άτλας» δείχνουν ότι υποβλήθηκαν 17.293 αιτήσεις, δηλαδή 3.500 λιγότερες από τις 20.793 που απονεμήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το 2022 υποβλήθηκαν 211.133 νέες αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης, αριθμός πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ του 2021, που ήταν 212.151 νέες αιτήσεις.

Η μάχη για επικουρικές και εφάπαξ

Αυτοματοποιημένα εκδίδονται πλέον οι συντάξεις του Δημοσίου, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή από τον ΕΦΚΑ το νέο ηλεκτρονικό Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (e-ΔΑΥΚ). Η νέα ενημερωμένη έκδοση της ηλεκτρονικής εφαρμογής ΔΑΥΚ δημιουργήθηκε μετά από συνεργασία του ΕΦΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και, στην πράξη, εισάγει την ταχύτητα αλλά και την ακρίβεια, που είναι ζητούμενο, στις πληροφορίες για τον χρόνο ασφάλισης και τις αποδοχές του δημοσίου υπαλλήλου.

Στόχος είναι τουλάχιστον επτά στις δέκα νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον δημόσιο τομέα να διεκπεραιώνονται με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως το e-ΔΑΥΚ θα αποτελέσει το κλειδί και για να υπολογίζεται ταχύτερα το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς υπαλλήλους, εκτιμάται ότι σύντομα θα είναι εφικτή η εφαρμογή του ΔΑΥΚ και στα ειδικά μισθολόγια, ενώ ειδικά για τα εφάπαξ, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι νέες εκδόσεις του Ιουνίου ξεπέρασαν τα 1.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v