Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Αύξηση 9% του τζίρου στη βιομηχανία το 1ο τρίμηνο

Καθώς ανάβει η συζήτηση για το greedflation, κατά 8,9% αυξήθηκε ο δείκτης κύκλου εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας το 1ο τρίμηνο, έναντι 8,3% στην ΕΕ27. Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο, βελτίωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

ΙΟΒΕ: Αύξηση 9% του τζίρου στη βιομηχανία το 1ο τρίμηνο

Άνοδο 8,9% του δείκτη κύκλου εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας το 1ο τρίμηνο στην Ελλάδα έναντι 8,3% στην ΕΕ27, καταγράφει το Ειδικό Θέμα του ΙΟΒΕ «Στοιχεία κύκλου εργασιών εγχώριας βιομηχανίας το α' τρίμηνο του 2023», καθώς ανάβει η συζήτηση για το greedflation.

Σε τρέχουσες τιμές, παρουσιάζεται βελτίωση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 8,3% την ίδια περίοδο, από αύξηση 35,1% ένα έτος πριν.

Η Μεταποίηση στο 8,9%, σε συνέχεια ανόδου 39,1% ένα έτος πριν.

 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 110,1 μονάδες, έναντι 108,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 104,2 μονάδων ένα έτος πριν. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, με τις Κατασκευές και το Λιανικό εμπόριο να υποχωρούν.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -31,0 μονάδες (από -34,5 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-52,5 μονάδες).

Αναλυτικά:

  • Νέα υποχώρηση της ανεργίας και τον Μάιο (y-o-y), στο 10,8% από 12,6% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
  • Μικρή άνοδος οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο, λόγω βελτίωσης σε όλους τους τομείς πλην του Λιανικού εμπορίου. Ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  • Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 108,6 μονάδες τον Ιούνιο, από 105,1 μον. τον Μάιο.
  • Οριακή υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Ενίσχυση 1,5% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι εξασθένισης 1,8% στην ΕΕ27. Άνοδος για την εγχώρια Μεταποίηση 2,9% (y-o-y).
  • Οριακή αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 0,4% τον Απρίλιο (y-o-y). Μείωση εμπορικού ελλείμματος στα €3 δισ., από €3,5 δισ. ένα έτος πριν.
  • Αύξηση πάγιων επενδύσεων στο α’ τριμ. του 2023 (8,2%, από +14,8% το δ’ τριμ. του 2022), έναντι ανόδου 13,4% πέρυσι. Προήλθε κυρίως από άνοδο στις κατασκευές. Μικρότερη ενίσχυση στις λοιπές επενδύσεις, υποχώρηση για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό τεχνολογίας.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v