Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί «κερδίζουν» τους τουρίστες

Στο 95% του 2019 έφτασαν οι αφίξεις ξένων τουριστών το β’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών. Οι value for money προορισμοί προσελκύουν τους ταξιδιώτες.

Ποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί «κερδίζουν» τους τουρίστες

Τη δυναμική της διατηρεί η τουριστική ανάκαμψη στην Ευρώπη παρά το αντίξοο μακρο-οικονομικό περιβάλλον, με τις διεθνείς αφίξεις το β’ τρίμηνο του έτους να φτάνουν περίπου το 95% των επιπέδων του 2019. Αν και ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ταξιδιού συρρικνώνει το εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών, οι αποδράσεις εξακολουθούν να παραμένουν προτεραιότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ένα τέταρτο των εξεταζόμενων ευρωπαϊκών προορισμών έχουν ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα ως προς τις αφίξεις ξένων ταξιδιωτών.

Μα βάση, δε, την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) «Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις & Προοπτικές» το β’ τρίμηνο του 2023, φέτος το καλοκαίρι πολλοί καταναλωτές θα επιλέξουν τον τελικό προορισμό τους με βασικό κριτήριο το κόστος, καθώς η ακρίβεια «πιέζει» τον προϋπολογισμό των ταξιδιωτών, χωρίς, ωστόσο, αυτό να απειλεί την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.

Πάντως, οι προορισμοί που έχουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής εκτιμάται ότι θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος των ταξιδιωτών. Πρόσφατα στοιχεία έως τον Μάιο αποδεικνύουν ότι οι προορισμοί με καλή σχέση ποιότητας-τιμής έχουν καλύτερη απόδοση έναντι άλλων προορισμών, με τη Σερβία (+27%), τη Βουλγαρία (+21%), το Μαυροβούνιο (+12%) και την Τουρκία (+9%) να περιλαμβάνονται σε εκείνους που ηγούνται της ανάκαμψης.

Και μπορεί η ανάκαμψη των αερομεταφορών να υστερούσε σε σχέση με τη ζήτηση το 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023, ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία του α’ εξαμήνου του έτους δείχνουν ότι η από αέρος κίνηση πλησιάζει τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη διαθεσιμότητα θέσεων από πλευράς των αεροπορικών εταιρειών. Ο προγραμματισμός πτήσεων πανευρωπαϊκά επιστρέφει στα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019, με τις διαθέσιμες θέσεις να αντιστοιχούν στο 96% το φετινό καλοκαίρι. Βέβαια, οι πιθανές αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν από απεργίες στις αερομεταφορές, έλλειψη προσωπικού και κλείσιμο του εναέριου χώρου που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξακολουθούν να δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για τον κλάδο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες επωφελούνται από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες και συμβάλλουν στην ανάκαμψη πολλών ευρωπαϊκών προορισμών αυτό το καλοκαίρι. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 52% των ευρωπαϊκών προορισμών έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα αφίξεων Αμερικανών τουριστών.

Προορισμοί της Νότιας Μεσογείου όπως η Πορτογαλία (+79%), η Τουρκία (+78%) και το Μαυροβούνιο (+43%) έχουν αναφέρει σημαντική αύξηση στις αφίξεις από την αγορά των ΗΠΑ. Στην Ανατολική Ευρώπη, η Λετονία (+135%) και η Πολωνία (+51%) κατέγραψαν επίσης σημαντική αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v