Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Με δικλίδες ασφαλείας η έκπτωση 10% για ασφαλισμένα ακίνητα

Θεσπίζεται ελάχιστο ύψος ασφαλίστρου ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, βάζοντας «φρένο» σε κόλπα επιτήδειων. Σε ποιες περιπτώσεις χάνεται η έκπτωση. Τι προβλέπει η νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. Παραδείγματα.

ΕΝΦΙΑ: Με δικλίδες ασφαλείας η έκπτωση 10% για ασφαλισμένα ακίνητα

Ρύθμιση-φρένο στα κόλπα επιτήδειων που με «φθηνά» ασφαλιστήρια συμβόλαια για ακριβές κατοικίες θα επιχειρήσουν να κερδίσουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια, με το επικρατέστερο να προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου ύψους ασφαλίστρου ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει δικλίδα για το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να αποτραπούν περιπτώσεις ασφάλισης κατοικιών για φυσικές καταστροφές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική έκταση και αξία του ακινήτου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να δοθεί έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Δηλαδή, θα χρησιμοποιηθεί ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με τη δήλωση του Ε9, εάν έχουν γίνει μεταβολές.

Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.

Πέραν των παραπάνω, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
  • Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζομένης της αξίας του οικοπέδου.
  • Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% είναι να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος κατέχει τρεις κατοικίες που για την πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για την τρίτη 150 ευρώ, θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για έναν χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο την πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά 1.074.053 κατοικίες που είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών και το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται με τα σημερινά δεδομένα σε 30 εκατ. ευρώ.ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v