Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμολόγια ρεύματος: Θολό τοπίο για το φθινόπωρο

Ανακοινώνουν τα τιμολόγια Αυγούστου οι προμηθευτές, με το ζήτημα της τιμολόγησης από τον Οκτώβριο να παραμένει ανοιχτό. Το αίτημα για 2μηνη παράταση έκτακτων μέτρων. Σε επιφυλακή το σύστημα λόγω καύσωνα και πυρκαγιών.

Τιμολόγια ρεύματος: Θολό τοπίο για το φθινόπωρο
  • Του Δημήτρη Αβαρλή

Μπορεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να δόθηκε παράταση στην ισχύ των έκτακτων μέτρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει από τον Οκτώβριο και τι τιμολόγια θα λάβουν οι καταναλωτές.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ενέργειας την τιμολόγηση του ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο. Αν και τις τελευταίες ημέρες στο χρηματιστήριο ενέργειας καταγράφεται μια ανοδική τάση στη χονδρεμπορική τιμή, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον οι καταναλωτές με κυμαινόμενο τιμολόγιο θα δουν περίπου τις ίδιες ή λίγο χαμηλότερες τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί φυσικά και το ζήτημα της «τύχης» των έκτακτων μέτρων.

Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρυσι τέτοια περίοδο ήταν και το πλαφόν στην αμοιβή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Τα έσοδα από το πλαφόν τροφοδοτούσαν τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Επομένως, η αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου από 1η Οκτωβρίου αυτομάτως δημιουργεί ένα πρόβλημα σε σχέση με το μέλλον των επιδοτήσεων. Να σημειωθεί πως οι επιδοτήσεις του ρεύματος ανακοινώνονται στο τέλος του μήνα, μετά τις ανακοινώσεις των παρόχων, από το υπουργείο Ενέργειας. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν θα δοθούν και τον επόμενο μήνα.

Επιπλέον, το μεγάλο «αγκάθι» είναι το σύστημα τιμολόγησης που θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων να προτείνει 4 κατηγορίες τιμολογίων και τους προμηθευτές να έχουν σοβαρές ενστάσεις.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά την παράταση της περιόδου ισχύος των έκτακτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου όπως αναφέρει, «να διασφαλιστεί τόσο η αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με την επανέναρξη εφαρμογής του τακτικού πλαισίου τιμολόγησης όσο και η κατά το δυνατόν ομαλότερη μετάβασή τους σε αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ουσιωδώς ο στόχος της σχετικής ενημέρωσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν το διάδοχο πλαίσιο τιμολόγησης με τη δέουσα επιμέλεια και να προβούν εγκαίρως στις όποιες σχετικές ενέργειες, θεωρούμε σκόπιμη την παράταση της περιόδου ισχύος της παρ. 1 του άρθ. 138 του Ν. 4951/2022, ώστε η ενημέρωση αυτή -που αφορά εκατομμύρια εμπλεκόμενων καταναλωτών- να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της θερινής περιόδου, οπότε και αναμένεται ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα είναι πράγματι σε θέση να παραλάβουν εγκαίρως και να εξετάσουν επαρκώς τα ενημερωτικά έγγραφα καθώς και να μεριμνήσουν για τις απαιτούμενες ενέργειες που περιλαμβάνουν επικοινωνίες και ανταλλαγές εγγράφων με τον προμηθευτή τους».

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή είναι οι αρμόδιοι διαχειριστές για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή ζήτηση των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, οι πυρκαγιές σε Βοιωτία και Δυτική Αττική μέχρι στιγμής δεν έχουν απειλήσει την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος. Με τις βλάβες που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα να είναι περιορισμένης διάρκειας και κυρίως στη χαμηλή και μέση τάση. Ωστόσο, μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα υπάρχει πλήρης εικόνα των καταστροφών που έχουν υποστεί οι υποδομές του δικτύου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v