Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμολόγια ρεύματος: Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις, πού θα κριθούν οι επιδοτήσεις

Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη μείωση του χρόνου ενημέρωσης των πολιτών για τα τιμολόγια, στις 30 από 60 μέρες, σχεδιάζει το ΥΠΕΝ. Στον αέρα οι επιδοτήσεις Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Τιμολόγια ρεύματος: Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις, πού θα κριθούν οι επιδοτήσεις
  • Του Δημήτρη Αβαρλή

Χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για τα τιμολόγια ρεύματος, το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η μείωση του χρόνου ενημέρωσης των πολιτών από 60 ημέρες σε 30, ώστε μέχρι τις 31 Αυγούστου να γνωρίζουν τα τιμολόγια που θα λάβουν από 1η Οκτωβρίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μπορεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να δόθηκε παράταση στην ισχύ των έκτακτων μέτρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει από τον Οκτώβριο και τι τιμολόγια θα λάβουν οι καταναλωτές, Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας δεν έχει λάβει απόφαση εάν θα δοθούν επιδοτήσεις μέσω των λογαριασμών για τον επόμενο μήνα και τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα λάβει υπόψη τις τιμές των παρόχων.

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Ενέργειας αναφέρουν πως «θα πρέπει οι προμηθευτές είτε ηλεκτρονικά είτε έντυπα να ενημερώσουν τους καταναλωτές για την αλλαγή των τιμολογίων», ενώ η τύχη των επιδοτήσεων θα κριθεί από την τάση που θα υπάρχει στις διεθνείς αγορές. Εφόσον δηλαδή τον Αύγουστο δούμε υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση των επιδοτήσεων.

«Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να λειτουργήσουμε προς όφελος του καταναλωτή πριν πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Τόνιζαν πάντως πως τις αποφάσεις θα τις πάρει το υπουργείο Ενέργειας το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρυσι τέτοια περίοδο -ανάμεσα σε αυτά ήταν και το πλαφόν στην αμοιβή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής- μένουν υπό εξέταση. Τα έσοδα από το πλαφόν τροφοδοτούσαν τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει το ερώτημα τι θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Ενέργειας εντός Αυγούστου, σε σχέση με την προγνωστοποίηση των καταναλωτών, όπου εκτιμάται πως σε αυτή θα προβλέπονται φυσικά οι επόμενες κινήσεις σε σχέση με τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο.

Άλλωστε, πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν πως το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για ένα μεταβατικό τιμολόγιο, η τιμή του οποίου θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα.

Πρόκειται για το τιμολόγιο της κατηγορίας Β που βρίσκεται ανάμεσα στα τέσσερα τιμολόγια που προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Το συγκεκριμένο κυμαινόμενο τιμολόγιο θα είναι διάρκειας ενός μήνα και οι προμηθευτές θα πρέπει αντί κάθε 20 του μήνα που ανακοινώνουν μέχρι τώρα την τιμολόγηση να το κάνουν κάθε 1η του μήνα.

Στην κατηγορία αυτή έχει προταθεί να μεταφέρονται και οι καταναλωτές που δεν έχουν κάποια σύμβαση προμήθειας. Βέβαια θα μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει ανάμεσα στα διαφορετικά συμβόλαια που προτείνει ο εκάστοτε προμηθευτής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v